Život
04.11.2020. 14:52
Tanjug

Ogromni ledeni breg sa Antarktika preti da udari Južnu Džordžiju

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Masivni ledeni breg veličine manje države, koji se odvojio od Antarktika, mogao bi da udari u britansko ostrvo Južna Džordžija, prenosi londonski Gardijan.

Ledeni breg se od Antarktika odvojio jula 2017. godine, a sada bi mogao da udari u britansko ostrvo Južna Džordžija i da poremeti divlji život na njemu, kao i rute brodova.

Breg je dugačak 150, a širok 48 kilometara, približne veličine kao i ostrvo Južna Džordžija. On se u ovom trenutku nalazi na 500 kilometara udaljenosti od ostrva, a s obzirom na njegove dimenzije, to i nije tako daleko, upozoravaju naučnici.

Povezane vesti - Za led na Grenlandu više nema spasa

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA / ANDREW PEACOCK / FOOTLOOSEFOTOGRAPHY / SPIRITOFMAWSON.COM

Stručnjak za lednike Sju Kuk tvrdi da je ledeni breg najveći od svih koji se trenutno nalaze u Južnom okeanu i da je jako teško predvideti šta će se dogoditi sa njim, zbog vremenskih uslova, struja i oblika brega. Ona tvrdi da bi ogroman ledeni breg, debljine samo oko 200 metara, mogao da se raspadne ili da se nasuče na kopno.

Povezane vesti - GRETA TUNBERG: Samo se ljudi poput mene usuđuju da postavljaju pitanja o klimi

Profesor Gerajt Tarling je za BBC rekao da je zabrinut zbog mogućeg uticaja ledenog brega na Južnu Džordžiju. On tvrdi da bi breg mogao da utiče na način ishrane grabljivica sa kopna, kao što su pingvini i foke. Ukoliko bi se ledeni breg nasukao na kopno, ove životinje bi morale da pređu veći put da nađu hranu, a ako se ne bi vratile na vreme, to znači da bi njihovi mladunci mogli da uginu.

Čitav ekosistem na ostrvu bi bio doveden u opasnost ako bi ledeni breg ostao nasukan na kopno godinama, upozorio je Tarling i dodao da to ostvarilo negativan efekat i na ekonomiju, putem uticaja na rute brodova.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light rain
10°C
01.04.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve