Život
16.09.2023. 15:35
Beta-AP

Oktoberfest

Otčepljeno je! Reke piva teku Minhenom (FOTO, VIDEO)

1
Izvor: Beta / AP / Matthias Schrader

Pivo teče i milioni ljudi hrle u glavni grad Bavarske da proslave zvanično otvaranje godišnjeg pivskog festivala Oktoberfesta.

Uz tradicionalni poklič "Ocapft is"  (O’zapft is - Otčepljeno je!) - gradonačelnik Diter Rajter je danas u podne ukucao slavinu u prvo bure, time zvanično otvarajući 18-dnevne svečanosti.

Veseljaci odeveni u tradicionalne kratke kožne pantalne "lederhozen" - za muškarce i duboko dekoltirani "dirndl" - za žene, krenuli su u subotu ujutru na festival u Minhenu gde su ispunili desetine ogromnih tradicionalnih šatri u iščekivanju da dobiju svoju prvu kriglu piva od jednog litra, a zatim i ostale.

Nekoliko minuta pre no što je otvoreno prvo bure, uz klicanje publike, guverner Bavarske Markus Soder pitao je posetioce festivala da li su spremni za početak Oktoberfesta.

Oktoberfest je prošle godine privukao oko 5,7 miliona ljudi, što je ipak manje nego 2019. kada ih je bilo više od šest miliona.
 

"Mogu samo jedno da kažem: ovo je najlepši, najveći, najvažniji festival na svetu!", rekao je on.

Oktoberfest obično privlači oko šest miliona posetilaca svake godine. Nije ga bilo 2020. i 2021. jer su se vlasti borile sa kovidom-19, ali se vratio 2022.

Krgla od jednog litra ove godine košta između 12,60 i 14,90 evra što je oko šest dsto skuplje nego prošle godine.

Menadžer Oktoberfesta Klemens Baumgertner nada se uspešnoj godini, iako se ne ciljaju nikakvi rekordi. Festival će sada trajati 18 dana, dva dana duže nego inače i protegnuće se do 3. oktobra, Dana nemačkog jedinstva.

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Francuzi uništavaju zalihe vina... Zbog PIVA
Vino

Čudno vreme

26.08.2023. 10:46

Francuzi uništavaju zalihe vina... Zbog PIVA

Francuska vlada izdvojiće 200 miliona evra za uništavanje viška vina i podršku proizvođačima.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
02.10.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve