Život
08.06.2019. 13:26
R. E. / Jutarnji list

GRANICA LJUDSKE IZDRŽLJIVOSTI: Sagorevanje 4.000 kalorija dnevno je limit

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Naučnici su analizirajući maratonske trke otkrili da je krajnja granica ljudske izdržljivosti za prosečnu osobu da sagori 4.000 kalorija dnevno, piše Jutarnji list.

Uzevši za meru brzinu metabolizma u stanju mirovanja, naučnici su utvrdili da telo može izdržati opterećenje koje je 2,5 puta veće od brzine metabolizma u mirovanju i da da svako opterećenje veće od toga nije dugoročno održivo.

Pročitajte još - Trenirajte napolju i prevaziđite sopstvene strahove

Zanimljivo je kako su naučnici američkog Sveučilišta Duke utvrdili da su trudnice pravi šampioni izdržljivosti, jer žive na granici opterećenja s kojim se ljudsko telo može nositi. Konkretno, prema merenjima, žene u drugom stanju koriste energiju 2,2 puta brže nego u stanju mirovanja.

Istraživanje je započeto s proučavanjem trkača koji su učestvovali u trci "Race Across the USA", pri čemu su istrčali gotovo 5.000 kilometara u 140 dana. Primećeno je da postoji povezanost između dužine trajanja sportskog događaja i potrošnje energije - što događaj duže traje, tim je teže sagoreti kalorije. Kad se radi o kratkim vežbama, ljudi se mogu nositi s energetskom potrošnjom daleko iznad brzine njihovog metabolizma. Na duže staze to nije održivo.

Pročitajte još - Muzika koje će vam podići motivaciju za trening na maksimum

Naučnici smatraju da njihov zaključak o 2,5 većoj maksimalnoj izdržljivoj brzini sagorevanja energije zavisi o ljudskom probavnom sistemu, više nego o srcu, plućima ili mišićima.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
15.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve