Život
17.01.2022. 17:05
Tanjug

Nakon 47 godina

Otkriveno ko je izdao Anu Frank

Ana Frank
Izvor: Shutterstock

Šestogodišnja istraga holandskih vlasti o izdaji Ane Frank, identifikovala je osumnjičenog za smrt jedne od najpoznatijih jevrejskih žrtava holokausta.

Njeno skrovište je otkrio jevrejski notar Arnold van der Berg, prema tvrdnjama tima u kojem se nalazio penzionisani agent američkog Federalnog istražnog biroa (FBI) Vinsent Pankok i oko 20 istoričara, kriminologa i stručnjaka za analizu podataka, prenosi agencija Rojters.

Više od 75 godina nakon što su nacisti upali u njeno skrovište u Amsterdamu, istraživaci su zaključili da je “vrlo verovatno” da je Van den Berg odao porodicu Frank kako bi spasao sopstvenu porodicu, rekao je član istraživackog tima Piter van Tvisk za dnevni list “NRC njuzpejper”.

Kako je saopšteno, pokušaj identifikacije izdajnika nije imao za cilj da dovede do krivičnog gonjenja, već da reši jednu od najvećih nerazjašnjenih misterija u Holandiji tokom Drugog svetskog rata.

Koristeći tehnike analize velike količine podataka, sastavljena je glavna baza podataka sa listama nacističkih saradnika, doušnika, istorijskih dokumenata, policijskih evidencija i prethodnih istraživanja kako bi se otkrili novi tragovi.

Ana Frank
Izvor: Shutterstock

Desetine scenarija i lokacija osumnjičenih vizuelizovano je na mapi da bi se identifikovao izdajnik, na osnovu saznanja o mestu skrivanja i motivu.

Nacisti su Anu pronašli 4. avgusta 1944. godine, posle dve godine skrivanja.

Mip Gis, jedna od pomagača ove porodice, čuvala je Anin dnevnik na bezbednom mestu, sve dok ga Anin otac, Oto, nije objavio 1947. godine, dve godine nakon što je Ana umrla u logoru Bergen Belsen u svojoj 15 godina života.

Njen dnevnik je pročitalo više miliona čitalaca širom sveta i preveden je na 60 jezika.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Jevrejska zajednica je dragulj Beograda"
BEOGRAD JEVREJI JUBILEJ

Veliki jubilej

22.12.2021. 12:05

"Jevrejska zajednica je dragulj Beograda"

"Jevrejska zajednica je dragulj Beograda i ponosni smo na doprinos jevrejske zajednice razvoju našeg društva", izjavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić, na svečanoj akademiji u Starom dvoru organizovanoj povodom obeležavanja velikog jubileja - 500 godina postojanja Jevrejske opštine u Beogradu.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
21.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve