Život
20.02.2023. 21:00
Beta-AFP

Istraživanje

OVE države su najviše izložene posledicama klimatskih promena

1
Izvor: BETA/ AP / Evgeniy Maloletka

Područja Kine i SAD od ključnog su značaja za svetsku ekonomiju ali su najviše izložena destruktivnim efektima klimatskih promena, zaključuje se u objavljenom istraživanju u kojem se analiziraju rizici po zgrade i infrastrukturu.

Kompanija XDI, sa sedištem u Australiji, specijalizovana za procenu klimatskih rizika, a koja radi za investitore ili finansijske analitičare, pregledala je više od 2.600 teritorija širom sveta.

Prema klasifikaciji kompanije, najviše su pogođene tri zemlje - SAD, Kina i Indija.

"To su u suštini motori svetske ekonomije, gde je koncentrisano mnogo infrastrukture", izjavio je novinarima predstavnik kompanije Karl Malon.

Najviše su izložene neke kineske procincije kao što su Đangsu, Šandong i Hebej, u SAD to su Florida, Kalifornija i Teksas. Takođe su ugrožena područja u Indiji, Indoneziji i Brazilu.

U Evropi najveći rizik imaju nemačka Donja Saksonija i francuski region O-de-Frans.

Kompanija XDI se usredserdila na rizik za zgrade prema nekoliko posledica globalnog zagrevanja, kao što su poplave reka i površina, poplave na obali, ekstremne vrućine, šumski požari, klizišta (povezana sa sušom), ekstremni vetrovi i fenomeni zamrzavanja i odmrzavanje.

"Objavili smo analizu kao odgovor na zahteve investitora koji treba da imaju regionalne podatke o potencijalnim rizicima", navela je kompanija.

"Pošto se izgrađena infrastruktura obično preklapa sa visokim nivoom ekonomske aktivnosti i vrednosti kapitala, imperativ je da se fizički rizik povezan sa klimatskim promenama bolje razume i proceni", dodaje se u istraživanju.

Autori su naglasili da bi izveštaj trebalo da podstakne zemlje da manje emituju gasove sa efektom staklene bašte kako bi se ograničilo globalno zagrevanje i izbegle posledice.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Šta kaže veštačka inteligencija, koliko će se svet zagrejati u narednoj deceniji
Globalno zagrevanje

Predviđanja

03.02.2023. 08:05

Šta kaže veštačka inteligencija, koliko će se svet zagrejati u narednoj deceniji

Zemlje Ujedinjenih nacija dogovorile su se krajem 2015. godine u Parizu da ograniče porast srednje globalne temperature znatno ispod 2 °C u odnosu na predindustrijske nivoe kako bi se sprečile najrazornije posledice klimatskih promena. Tako je rođen, po mišljenju mnogih istorijski, Pariski sporazum.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
29.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve