Život
03.10.2021. 21:05
R.E.

Empatija i patriotizam

Ovo bi trebalo svi da vide i da se zapitaju... (VIDEO)

Vašington, 3. 10. 2021.
Izvor: FR159526 AP / Jose Luis Magana

Žrtvama korona virusa u SAD posvećen je poseban memorijal na prostoru Vašingtonskog mola, ispod obeliska i nedaleko od spomenika prvom američkom predsedniku Džordžu Vašingtonu, ispunjen belim zastavicama.

Više od 660 hiljada zastavica postavljeno u znak sećanja na preminule u najvećoj krizi savremenog sveta, pobuđuju najdublje emocije posetilaca među kojima je veliki broj onih koji su izgubili svoje najbliže, prenosi Glas Amerike.

"Majka mi je preminula od kovida decembra 2020. godine. Nije bilo sahrane, ni oproštaja, nismo stigle ni da se pozdravimo“, izjavila je Betani Kristi koja je majci došla da oda poštu iz obližnjeg gradića u Zapadnoj Virdžiniji.

Jedan od posetilaca, smatra da bi snažna poruka koja postavka šalje mogla pomoći neodlučnima u vezi sa vakcinacijom i poštovanjem mera za sprečavanje širenja kovida-19.

On ukazuje na nedostatak empatije u društvu i apeluje na sve ljude da budu manje egocentrični.

Autorka memorijalne postavke je Suzan Brenan Firstenberg, umetnica koja je sličnu postavku u Vašingtonu realizovala u jesen prošle godine kada je u SAD bilo 220 hiljada žrtava kovida-19.

Ova postavka predstavlja fizičku manifestaciju empatije. Želimo da ljudi shvate koliko je važan gubitak svakog ljudskog života u ovoj pandemiji. Postavljanjem po jedne zastavice za svakog pojedinca koji je preminuo čuvamo dostojanstvo te osobe. Niko nije želeo da umre od kovida-19. Sada, više nego ikada pre, vreme je da patriotizam shvatimo kao zaštitu prava drugih”, poručila je autorka postavke i ističe da joj je motiv bio podsticanje humanosti.

Vašington, 3. 10. 2021.
Izvor: FR159526 AP / Jose Luis Magana
Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Obavezna kovid vakcinacija đaka u Kaliforniji
vakcine, vakcinacija

Guverner najavio

02.10.2021. 17:05

Obavezna kovid vakcinacija đaka u Kaliforniji

Kalifornija će biti prva američka država koja će uvesti obaveznu vakcinaciju đaka protiv kovida 19, najranije od januara, najavio je guverner Gevin Njusom.
Close
Vremenska prognoza
light rain
4°C
06.12.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve