Život
12.05.2021. 01:22
R.E.

U Podgorici

Park ispisan Balaševićevim stihovima

ĐORĐE BALAŠEVIĆ
Izvor: EPA / FEHIM DEMIR

U Podgorici je otvoren park posvećen nedavno preminulom kantautoru Ðorđu Balaševiću.

Simbolično, kao u Balaševićevoj pesmi "Na dan kad sam rođen, tu je posađen orah" gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković i direktorka gradskog preduzeća Zelenilo Daca Popović, na njegov rođendan, posadili su orah i predali građanima na upotrebu još jedan novi park, prenosi RTCG.

Gradonačelnik je poručio da je Podgorica odlučila da se "Panonskom mornaru" oduži na ovaj način i ovekoveči uspomenu na njega.

U tematskom parku, koji se prostire na 7.000 metara kvadratnih posađeno je 68 sadnica drveća od kojih svaka simbolizuje po jednu godinu života Balaševića, a sve posađene vrste opevane su u njegovim pesmama (kesten, dud, badem, dunja, lipa, čempres), dok se aleja bagrema već nalazila na ovom prostoru.

Takođe, posađeno je i više od 80 sadnica žbunja, perena, ruža, ruzmarina, a trava je posejana na svim slobodnim površinama (5.600m2).

U parku su izgrađene staze od rizle, tri betonska platoa, ugrađeno je 19 parkovskih klupa kao i četiri ljuljaške za odrasle i tri za decu. 

U parku je duž pešačkih staza postavljeno 11 tabli sa stihovima najpoznatijih Balaševićevih pesama. 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Oskrnavljen mural Đorđa Balaševića
Đorđe Balašević

"U" sa krstom

10.05.2021. 08:18

Oskrnavljen mural Đorđa Balaševića

Mural posvećen preminulom kantautoru Ðorđu Balaševiću, koji je u martu na Limanu u Novom Sadu oslikao umetnik iz Doboja, oskrnavljen je juče ustaškim simbolom, javlja 021.rs.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
13.06.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve