Život
13.05.2022. 06:10
R. E.

Ima li razloga za brigu?

Petak 13. (ni)je baksuzan dan

Petak 13.
Izvor: Shutterstock

Postoji nekoliko teorija zbog čega se petak 13. smatra baksuznim danom.

Ovo sujeverje, kako tvrde pojedini istoričari, potiče iz ubeđenja da je baš tog datuma Adam od Eve uzeo jabuku, kao i da je tada počeo biblijski potop. Takođe, U Novom zavetu baš 13 njih svedoči o Isusovim mukama tokom Velikog četvrtka, dan uoči raspeća na Veliki petak.

Osim toga, petak 13. se vezuje i za egzekuciju nekoliko stotina templara od strane Filipa IV početkom 14. veka.

"Baksuzni dan“ možda ima utemeljenje i u norveškom mitu o večeri napravljenoj za 12 bogova na kojoj se pojavio i nepozvani 13. gost koji je naterao Boga tame da ubije Boga radosti.

Zanimljivo je i to da se broj 12 vezuje za poredak koji ima sklad, dok se 13 doživljava kao broj koji taj sklad narušava. Tako godina ima baš 12 meseci, časovnik ima 12 sati, postoji 12 znakova u horoskopu, a i apostola je bilo 12.

Zanimljivo je da u Italiji postoji još jedan "baksuzni dan" - petak 17. 

Ako se i vi bojite da će vam broj 13. ovog petka narušiti sklad i sreću, znajte da ima mnogo onih koji razmišljaju baš kao i vi. Zapravo, ima ih toliko da su i psiholozi ustanovili termin paraskavedekatriafobija, koji se odnosi na strah od petka 13.

Takođe, neke zgrade i hoteli u svetu nemaju 13. sprat, ili sobu sa ovim brojem, a statistika pokazuje da je znatno manje venčanja ovog dana.

Ali da vas ipak malo "opustimo": statistika pokazuje da se ovog dana ređe dešavaju saobraćajne nesreće jer judi iz predostrožnosti voze pažljivije. U Holandiji, na primer, osiguravajuće kuće su iznele podatak da se svakog petka primi oko 7.800 prijava o nesrećama, a petka 13. 7.500. Ni podaci iz bolnica ne potvrđuju da se ovog dana bilo šta čudno dešava.

Ukoliko ipak još uvek verujete da je ovaj dan baksuzan, možete da odahnete, jer je ovo prvi i poslednji petak 13. ove godine.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Retrogradni Merkur: 4 znaka koja su najviše na udaru
horoskop

Spremite se

08.05.2022. 12:56

Retrogradni Merkur: 4 znaka koja su najviše na udaru

Planeta Merkur će se od 10. maja do 3. juna krretati retrogradno, a taj uticaj će najviše osetiti sledeći horoskopski znaci:
Close
Vremenska prognoza
clear sky
8°C
19.05.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve