Život
09.05.2021. 15:00
R. E.

Kontracepcija za žene

Pilula koja je napravila revoluciju

Lekovi, kontracepcija
Izvor: Shutterstock

Nema tog modnog trenda koji je izazvao takvu revoluciju u životu žene kao što je bila ta mala bela kutijica na njenom dlanu. U njoj su bile magične pilule koje su joj dale moć odluke - kada i koliko dece želi da rodi.

Kontraceptivan pilula omogućila je ženama da odlučuju o sopstvenom životu, ali dovela je poput svake revolucije i do bunta među onima koji su mislili drugačije. Na početku je farmaceutska industrija reklamirala pilulu kao sredstvo protiv menstrualnih tegoba i lekari su je prepisivali isključivo udatim ženama. Na kraju uputstva za upotrebu, sitnim slovima bila je ispisana informacija o njenom najvažnijem efektu koji ima, a to je bila zaštita od začeća.

U trenutku kada je pilula lansirana 9. maja 1960. godine na tržište u SAD formirao se jak otpor. Čak su se usprotivili i pojedini lekari, a crkva je govorila da ova pilula podstiče na odnose van braka kao i slabljenje moralnih načela.

U mnogim stručnim studijama godinama se polemisalo da li je ova magična pilula kriva za porast karcinoma među ženama, kao i da li su mnoge devojke zauvek postale žrtve disbalansa hormona. Prekomerna kilaža se takođe pripisivala dugotrajnoj upotrebi kontraceptivnih pilula.

Međutim, antibebi-pilula je zauvek prokrčila put zaštiti od neželjenih trudnoća, a naučnici i farmaceutske kuće su u međuvremenu ponudile ženama i neka drugačija rešenja. Revolucija koja je žene oslobodila od nametnutog rađanja ne bi nikad bila tako pobedonosna da nije bilo upravo ove pilule, koja danas slavi svoj 61. rođendan.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
few clouds
15°C
23.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve