Život
18.06.2019. 19:05
R.E./MensHealth/Foto:Shutterstock

PLIVANJE JE KRALJ VEŽBANJA: Aktivira sve mišiće, odličan kardio, teško se povređuje

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Ukoliko imate nameru da ispunite sve fitnes ciljeve, da izgubite višak kilograma, unapredite kondiciju i izgradite snažne mišiće, onda je plivanje pravi izbor za vas jer vam pruža te mogućnosti kao retko koji drugi sport. Povrh svega, plivanje obezbeđuje aktivaciju mišića celog tela uz minimalan rizik od povreda. Bivša triatlonka i trener plivanja Eni Emerson za magazin Coach otkrila je najvažnije benefita ovog bazičnog sporta, prenosi MensHealth.

Unapređuje kardio performanse

Uz plivanje ćete postati vitkiji, posebno ukoliko ga često praktikujete i imate dobru tehniku.
"Istina je kada kažu da što bolju tehniku imate, to ćete više dobiti od plivanja, posebno u pogledu sticanja bazične kondicije i podizanju kardio kapaciteta".

Aktivira mišiće celog tela

Svi smo bar jednom bili zadivljeni gledajući tela vrhunskih plivača na velikim takmičenjima. Sasvim je jasno da vam nekoliko krugova na lokalnom bazenu neće transformisati telo onako kako vi želite, ali će plivanje definitivno vrlo brzo uticati da svi mišići na vašem telu budu veći i snažniji.
"Neki ljudi imaju genetsku strukturu koja im dozvoljava da mnogo brže oblikuju trbušnjake u odnosu na druge. Međutim plivanje ima tu prednost da u isto vreme radi na vašim slabostima ali i da dodatno pogađa vaše jače strane. Tako ćete u isto vreme raditi na snazi jezgra, mišićima nogu i gornjeg dela tela", dodaje Emerson.

Nema straha od povreda

Zbog otpora vode i podrške telu, plivanje pruža mogućnost kvalitetnog vežbanja bez preteranog izlaganja stesa gornjih i donjih ekstremiteta.
"Plivanje je jedan od retkih sportova u kome je mogućnost povrede minimalan. Jedini mogući problem su manje upale mišića i tetiva, to je sve", kaže bivša triatlonka.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
32°C
27.06.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve