Život
19.01.2023. 15:21
R.E.

Bogojavljanje

Ko je sve plivao i doplivao do časnog krsta (FOTO)

1
Izvor: BETAPHOTO / DRAGAN KARADAREVIC

Nosilac "Bogojavljenskog krsta Šumadije" za 2023. godinu je učenik Druge gimnazije u Kragujevcu Mitar Šarković (17) koji je pobedio na 20. manifestaciji "Plivanje za krst Časni" na Šumaričkom jezeru.

 

Prvi put ove godine omogućeno je da u plivanju za bogojavljenski krst učestvuju svi prijavljeni, pa se nadmetalo 98 učesnika, što je više u odnosu na prethodne godine, kada je moglo da učestvuje samo po 33 učesnika izabranih žrebom.

I ove godine učesnici za titulu su morali da preplivaju 33 metra, koji simbolično predstavljaju broj godina Hristovog života. Prvi put ove godine "Plivanje za krst Časni" organizovano je na jezeru u selu Dulene u kome je učestvovalo 14 plivača, a manifestacija nije imala takmičarski karakter.

U Koštunićima kod Gornjeg Milanovca, na takmičenju u plivanju za "časni krst" u reci Kamenici, pobedio je Milanovačanin Filip Kostić (26). Kostić je prvi put učestvovao u takmičenju 14 plivača, medju kojima je bila i jedna žena. Plivanja za "časni krst" na verski praznik Bogojavljenje u Koštunićima organizovalo je peti put ekološko udruženje "Suvoborska greda".

Nekoliko građana plivalo je i u reci Ribnici u Podgorici povodom praznika Bogojavljenja uprkos lošem vremenu i pozivu mitropolita Crnogorsko primorskog Srpske pravoslavne crkve (SPC) da ne plivaju za "Časni krst".

U takmičenju plivanja za "časni krst" u Zapadnoj Moravi u Čačku po šesti put je pobedio Čačanin Anđelko Kovačević.

U takmičenju je učestvovalo 185 takmičara, medju kojima osam žena. Plivanje za "časni krst" sa obale Zapadne Morave je pratilo više od hiljadu Čačana, a start je označen pucnjem iz starog trešnjevog topa i puštanjem 12 belih golubova.

Organizatori takmičenja su čačanske ustanove Sportski centar, Narodni muzej i Kulturni centar, dok su pokrovitelji Crkva Svetog vaznesenja Gospodnjeg i Grad Čačak. Plivanje je priredjeno 18. put.

Pobednik plivačke "Trke za časni krst" u Nišu je bio najmladji učesnik, sportista i učenik (18) niške Medicinske škole Marko Todorović.

Todorović je rekao da pliva od svoje četvrte godine i da je državni prvak u trci na pet kilometara i vicešampion u disciplini kraul na 800 i 1.500 metara, a da mu je "želja od malena bilo da dopliva do 'časnog krsta' ". Pobedniku tog bogojavljenjskog nadmetanja u otvorenom bazenu Sportskog centra "Čair" su pripali 30.000 dinara, zlatni lanac s krstom i lovorov venac, a Opština Medijana koja je bila organizator, nagradila je i sve druge plivače.

U trci je učestvovalo 18 plivača, među kojima dve žene, a najstariji učesnik imao je 53 godine.

Pred nekoliko hiljada Zrenjaninaca je na jezeru pored Kulturnog centra u "Plivanju za časni krst" do njega prva doplivala Tatjana Rešković (21), studentkinja medicine iz tog grada.

Učestvovao je rekordan broj od više od 60 plivača iz Zrenjanina, Novog Sada, Žablja, Čuruga i drugih mesta. Takmičenje je organizovano pod pokroviteljstvom Hrama svetog Arhangela Mihajla i Grada Zrenjanina.

U Beogradu je plivanje za časni krst organizovano na više lokacija. U Zemunu su prvi stigli Dušan Novaković iz Kikinde i Zorica Anastasijević. Na Adi Ciganliji pobedio je Pavle Milošević.

Čak 350 učesnika bilo je u Zemunu, od čega je više od 20 devojaka.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kad vitezovi plivaju za časni krst... (FOTO)
1

Zimski Krstovdan

18.01.2023. 14:11

Kad vitezovi plivaju za časni krst... (FOTO)

Plivanje za časni krst u organizaciji Kraljevskog reda vitezova održano je na Krstovdan, kod Donjeg grada Beogradske tvrđave.
Foto
Close
Vremenska prognoza
clear sky
-6°C
07.02.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve