Život
03.08.2022. 12:05
Beta

NASA

Pogledajte retku sliku galaksije (FOTO)

zemlja, svemir
Izvor: Shutterstock

Američka svemirska agencija Nasa objavila je retku sliku galaksije udaljene 500 miliona svetlosnih godina, galaksije Kolski točak, čiji prstenovi se pojavljuju izuzetno jasno zahvaljujući novom svemirskom teleskopu Džejms Veb.

Kao i za naš Mlečni put astronomi misle da je galaksija Kolski točak u prošlosti bila spiralna galaksija, ali neki spektakularan dogadjaj joj je dao formu, sudar sa drugom manjom galaksijom, koja se ne vidi na slici.

Tada su se formirala dva prstena od centra kolizije slična koncentričnim krugovima koji se naprave ubacivanjem kamenčića u vodu. Zbog tog izgleda dobila je ime.

Prvi prsten, koji je više u centru, je jako svetao, a drugi, spolja, je u ekspanziji 440 miliona godina.

Tokom svoje ekspanzije prsten probija okolni gas i izaziva formiranje zvezda.

Nasa Space Telescope
Izvor: Beta / NASA

Ta galaksija je već viđena preko svemirskog teleskopa Habl ali infracrveni kapaciteti Džejms Veba otkrivaju nove, do sada skrivene detalje, i omogućava da se vidi kroz veliku količinu prašine.

Kompozitna slika nastala posmatranjem dva naučna instrumenta teleskopa donosi takodje dve manje galaksije, kao i mnoge druge u pozadini. 

Galaksija Kolski točak je i dalje u prelaznom stanju, navela je Nasa u saopštenju. 

Teleskop Džejms Veb "nam daje pogled na njeno sadašnje stanje ali takodje nam daje ideju o tome šta joj se dogodilo u prošlosti i kako će se razvijati u budućnosti", navela je Nasa.

Teleskop Džejms Veb, inženjerski dragulj vredan 10 milijardi dolara, lansiran je u svemir pre oko sedam meseci i nalazi se na 1,5 miliona kilometara od Zemlje.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Otvoren štit za Sunčeve zrake na najvećem teleskopu na svetu
NASA lansiranje teleskopa Džejms Veb 5.1.2022.

"Džejms Veb"

05.01.2022. 11:20

Otvoren štit za Sunčeve zrake na najvećem teleskopu na svetu

Sunčani štit na teleskopu Džejms Veb, koji bi trebalo da ga štiti o Sunčevih zraka, uspešno je otvoren u svemiru i sada je na redu otvaranje sistema ogledala.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
35°C
18.08.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve