Život
09.08.2018. 16:49
Bojana Krkeljić

POSMATRALI JE KAO DA JE LUDA: Žena čitala knjigu u autobusu, putnici ostali šokirani kada su videli koje delo drži u rukama

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

U sredu uveče, nešto posle 18 časova, u autobusu na liniji 33 jedna žena izazvala je čuđenje i privukla pažnju svih putnika u autobusu kada je čitala čuvenu Tolstojevu „Anu Karenjinu“. Iako u današnje vreme, nažalost, nije nikakva novost to da se sve manje čita i da je savremena tehnologija preuzela vodeću ulogu u ljudskim životima, čini se kao da narod više ne može prirodno da prihvati ni to kada vidi nekoga sa knjigom u ruci.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Da situacija nije potpuno poražavajuća i da još uvek ima onih koji će radije pročitati dobru knjigu nego što će gledati rijaliti programe, provoditi vreme na društvenim mrežama i čitati tračeve, pokazao je upravo ovaj jučerašnji događaj.

Gužva, buka, pa čak ni vriska dece koja su se u tom trenutku nalazila u prevozu, ovu ženu nisu uspeli da poremete u uživanju u čarima klasika za sva vremena. I tako, dok su ostali putnici gledali u svoje mobilne telefone, pozirali za snimke uživo iz gradskog prevoza i trudili se da se što bolje izoluju od okoline tako što su stavili slušalice u uši i muziku pojačali na maksimum, spomenuta žena je odlučila da spoji lepo i korisno. Ona je uživala u jednom od najlepših dela svetske književnosti, ujedno se kulturno uzdižući, a usput je i skrenula misli od od svađa, primitivnih komentara, ogovaranja i psovki koje su je okruživale.

Da je ova pojava u našem narodu izuzetno retka, moglo se zaključiti i po licima drugih putnika koji su je posmatrali kao da je došla sa druge planete. Možda bi, da je čitala nešto od savremenog štiva popularnog među omladinom, ipak dobila i neki kompliment. Ovako, za ozbiljna i obimna dela svetske književnosti, očigledno više nema mesta u današnjem društvu.

Mada i statistika i ono sa čime se svakodnevno suočavamo govore u prilog tome da je interesovanje za knjige sve manje, ovakvi ljudi nam ulivaju nadu u to da nije sve toliko crno i da se stanje još uvek može promeniti.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
18.05.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve