Život
11.06.2021. 13:36
R.E.

U okolini Antarktika

Postoji još jedan okean - Južni

okean, more, anktartik
Izvor: Shutterstock

Kartografi "Nacionalne geografije" objavili su da vodene struje oko Antarktika čine vodu oko ovog kontinenta posebnom, te da zaslužuje da se proglasi novim petim okeanom. Dali su mu ime – Južni okean.

Od kada je "Nacionalna geografija" počela da pravi mape 1915. godine, prepoznavali su četiri svetska okeana: Atlantski, Tihi, Indijski i Arktički. Međutim, sada su definisali još jedan.

Geograf Aleks Tajt kaže za magazin "Nacionalna geografija" da je "Južni okean već dugo dobro poznat naučnicima, ali s obzirom na to da nije bilo internacionalnog dogovora, do sada ga nisu zvanično priznali". On dodaje da su geografi već dugo debatovali o tome da li vode oko Antarktika zaslužuju da dobiju poseban naziv.

Odliku je podstakla i inicijativa za spasavanje svetskih okeana, fokusirajući pažnju na konkretne probleme koji se dešavaju u tom delu voda. Globalno zagrevanje ima veoma loš uticaj na ledeni predeo Antarktika, pa se na ovaj način može jasnije označiti problem, kažu stručnjaci.

Južni okean je jedini okean na svetu koji nije okružen kontinentima, već morskom strujom. Struja zapadnih vetrova, ili Antarktička cirkumpolarna struja, nastala je pre oko 34 miliona godina, kada se Antarktik odvojio od Južne Amerike, što je omogućilo neprekinuto cirkulisanje vode oko južnog pola. Ova struja prenosi više vode nego bilo koja druga i pomaže u cirkulisanju toplote na planeti.

Naučnici koji istražuju uticaje klimatskih promena primetili su da se vode u ovoj struji postepeno greju, što može dovesti do katastrofalnih posledica po led na Antarktiku.

Za sada, ova struja održava Južni okean hladnim i štiti poseban ekosistem u kome žive mnoge vrste kojih nema u drugim delovima sveta. Očuvanje ovog ekosistema je ključno u očuvanju ne samo kitova, pingvina i foka koje tamo žive, već i cele planete.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
38°C
19.08.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve