Život
09.11.2019. 15:20
Tanjug

PREDVODNIK GRETA: Klimatski protesti rerč godine u izboru Kolinsovog rečnika

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Čuveni rečnik Kolins dikšineri proglasio je "klimatske proteste" kao svoj izbor za reč godine za 2019, ističući da se upotreba tog pojma ustostručila u odnosu na prethodne godine.

Kompanija sa sedištem u Glazgovu analizirala je internet stranice, dnevne novine, časopise i društvene medije, kako bi ustanovila koja je engleska reč zabeležila najveći skok u korišćenju.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/NARONG SANGNAK

Pojam, najčešće povezan s globalnim klimatskim pokretom mladih koji predvodi 16-godišnja Šveđanka Greta Tunberg, opisuje učeničke proteste u kojima učestvuju deca koja tog dana ne idu u školu, a odrasli ne odlaze na posao, kako bi pozvali na bržu akciju protiv klimatskih pretnji.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/ZOLTAN BALOGH HUNGARY OUT

Mladi aktivisti kažu da je taj izbor reči godine pokazatelj da njihovi napori da se poveća svest o globalnim klimatskim rizicima imaju rezultata, prenosi Hina.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/JEON HEON-KYUN

Klimatski protesti ove su godine okupili milione učesnika širom sveta. Pojam "klimatski protest" prvi put se pojavio u nekom dokumentu 2015. kao opis masovnih protesta koji su se poklopili sa konferencijom UN o Pariskom klimatskom sporazumu.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
21°C
14.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve