Život
26.06.2021. 08:57
R.E.

Revolucionarno otkriće

Pronađeni ostaci nepoznate vrste ljudi

lobanja, kostur
Izvor: Shutterstock

Kosti pronađene u izraelskom kamenolomu pripadaju posebnoj grani ljudskog evolucionog stabla, a stare su između 120.000 i 140.000 godina, saopštili su izraelski naučnici.

Antropolozi Hebrejskog univerziteta u Jerusalimu i Univerziteta Tel Aviv, godinama su analizirali fragmente lobanje, kosti donje čeljusti i zub otkrivene 2010. godine u Nešer Ramli, jugoistočno od Tel Aviva. Upoređivali su ih sa stotinama fosila širom sveta koji potiču iz različitih razdoblja.

Ustanovili su da ovi fragmenti verovatno pripadaju do sada nepoznatoj grupi hominina koja je blisko povezana sa neandertalcima i s njima deli mnoge karakteristike, poput oblika donje vilice. Ovu novu podvrstu hominina naučnici su nazvali Nešer Ramla.

Nešer Ramla je možda živeo uz homo sapiensa više od 100.000 godina te se verovatno ukrštao s našom vrstom, rekli su naučnici. Ovi rani ljudi, koji su imali vrlo velike zube i nisu imali bradu (u anatomskom smislu), možda su takođe bili preci neandertalaca, piše "The Times of Israel".

Stručnjaci takođe smatraju da postoji dovoljno sličnosti da se ova grupa poveže s ostalim populacijama starim i do 400.000 godina, koje su pronađene u prethodnim iskopavanjima pećina u Izraelu.

Izraelski antropolozi veruju da je vrsta Nešer Ramla bila izvorna "populacija iz koje se razvila većina ljudi srednjeg pleistocena" i da se parila s homo sapiensom koji je na to područje stigao pre otprilike 200.000 godina.

"Ta je grupa verovatno naseljavala regiju od pre nekih 400.000 do 100.000 godina", rekao je antropolog Izrael Herškovic sa Univerziteta Tel Aviv i dodao da ovo otkriće potvrđuje neka ranija istraživanja koja su ukazivala na to da su homo sapiensi i grupe slične neandertalcima zajedno živeli na Bliskom istoku.

Autori istraživanja sugerišu da je između grupa verovatno postojala kulturna i genetska razmena. "Priča o neandertalcu više nije samo evropska već mnogo komplikovanija priča", rekao je Herškovic. 

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
1°C
04.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve