Život
24.07.2021. 19:05
Tanjug

Tibet

Pronađeni virusi stari 15.000 godina

Laboratorija
Izvor: Shutterstock

Naučnici su otkrili u uzorcima leda sa glečera na tibetanskoj visoravni do sada nepoznate viruse koji potiču od pre 15.000 godina.

Pronađeni virusi se razlikuju od onih koje su naučnici ranije evidentirali, navodi se u studiji objavljenoj ranije ove sedmice u časopisu "Mikrobajom".

Tim sastavljen od naučnika koji proučavaju klimatske promene i mikrobiologa sa Državnog univerziteta Ohajo, pronašao je viruse u dva uzorka leda ekstrahovana 2015. godine na vrhu Gulija, u zapadnoj Kini na oko 6.700 metara nadmorske visine, prenosi CNN.

Uzorci leda su izvađeni iz glečera na dubini od oko 310 metara, povrdio je jedan od vodećih autora studije, mikrobiolog Džiping Džong.

Naučni tim je analizirao led i pronašao 33 virusa, od kojih najmanje 28 nisu bili poznati nauci od ranije, ali koji su uspeli da prežive jer su bili zamrznuti.

Prema zaključcima objavljenim u studiji, pronađeni virusi su verovatno potekli iz tla ili od biljaka, a ne od ljudi ili životinja, prilagođeni su životu u ekstremnim uslovima i ne bi bili štetni za ljude.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Stigao nam i virus Zapadnog Nila
komarac.png

Otkriven u Beogradu

05.07.2021. 12:56

Stigao nam i virus Zapadnog Nila

Laboratorija Sektora ekologije i unapređenja životne sredine JKP "Gradska čistoća" tokom analize komaraca sa teritorije Beograda detektovala je virus Zapadnog Nila, saopšteno je iz tog preduzeća.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
11°C
21.09.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve