Život
07.02.2023. 23:05
Beta

Mačkat

Volite pršutu? Imamo dobru vest...

pršuta
Izvor: Shutterstock

U Mačkatu se od 10. do 12. februara održava 21. Sajam suvomesnatih proizvoda "Pršutijada", na kojoj će se predstaviti 12 izlagača, najavili su organizatori.

Manifestacija se održava nakon dve godine pauze, prouzrokovane pandemijom korona virusa, rečeno je na konferenciji za novinare na Zlatiboru.

Predstavnik Turističke organizacije Zlatibor Miljko Radišić kazao je da pršuta i ostali suvomesnati proizvodi, koji se vekovima proizvode na tradicionalan način na, geografski gledano, uskom području opštine Čajetina, "zaslužuju povratak na velika vrata u ukupnu gastroturističku ponudu destinacije Zlatibor".

Proizvođač suvomesnatih proizvoda Milija Brković podsetio je da je taj kraj poznat po kvalitetnoj pršuti, a Nataša Andžić, koja izlaže svoje proizvode na "Pršutijadi", izrazila je zadovoljstvo povodom ponovnog održavanja manifestacije.

Na predstojećem sajmu mogu se videti, probati i kupiti čuveni delikatesi ovog kraja, kao što su goveđa i svinjska pršuta, stelja, slanina, kobasica i drugi proizvodi.

Manifestacija je takmičarskog karaktera i svake godine se biraju najbolji u ovoj proizvodnji.

Organizatori su podsetili da je Mačkat poznat po velikom broju proizvođača pršute, na tradicionalan način nepromenjen vekovima, a selo se nalazi na idealnoj nadmorskoj visini za sušenje mesa.

Svake godine za posetioce "Pršutijade" organizuje se i bogat kulturno-umetnički program, kao i nagradna igra čija je glavna nagrada paket suvomesnatih proizvoda.

Organizator manifestacije je Udruženje proizvođača suvomesnatih proizvoda Zlatiborskog okruga, pod pokroviteljstvom opštine Čajetina.

Organoleptičku kontrolu proizvoda vršiće "Jugoinspekt" iz Beograda.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Hrana koja ima "lošu reputaciju", a zapravo je zdrava
zdrava ishrana, dijeta, zdrave navike

Možda niste znali

04.10.2022. 08:10

Hrana koja ima "lošu reputaciju", a zapravo je zdrava

Zdrava ishrana ne mora nužno biti jednolična, niti podrazumeva odricanje od ukusnih namirnica. Čak naprotiv, neke namirnice koje na prvi pogled deluju kao loše, mogu biti dobre za organizam. Važno je kako se spremaju i koliko često se nalaze na stolu, ali same po sebi ne štete organizmu, uprkos lošoj reputaciji.
Close
Vremenska prognoza
few clouds
11°C
25.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve