Život
23.03.2023. 02:05
Beta

Jedan od stubova islama

Počeo najsvetiji mesec islamske vere, dobra dela sad se nagrađuju mnogostruko

1
Izvor: Shutterstock

Počep je najvažniji i najsvetiji mesec islamske vere, mesec posta - Ramazan.

Srbijanski muftija Mustafa Jusufspahić je kazao na konferenciji za novinare u Bajrakli džamiji, da je specifično da se ovaj Ramazan dešava u uslovima rata na našem, evropskom kontinenu, te pozvao sve u Srbiji da se mole za mir.

"Bez obzira na veru pozivam sve ljude naše države - Srbje da se molimo za mir i da rat prestane, i da se zajedno molimo za našu Srbiju i njen napredak", rekao je on.

Rekao je i da je danas prvi dan tog, kako je kazao "najblaženijeg nam gosta kojeg uzvišeni stvoritelj Alah daje vernicima iz svoje nesebične milosti".

Podsetio je da tokom Ramazana vernici poste od zore do zalaska sunca i ustežu se od svakog užitka.

"Svako dobro delo u ovom mesecu nagrađuje se mnogostruko, pa je prilika da popravimo svoj račun tih dela i da konačno svog Stvoritelja zadovoljimo", kazao je Jusufspahić.

On je  vernicima čestitao Ramazan na srpskom i na više drugih jezika, te im poželeo da dane praznika provedu u, kako je kazao, "miru i ljubavi sa svojim Stvoriteljem".

"Neka nam čestitke ne budu samo reči več iskrene želje i molitve", kazao je on.

Ramazan je deveti mesec muslimanskog (lunarnog) kalendara, u kojem je, između ostalog, počelo objavljivanje Kurana pre više od 1.400 godina.

Ramazanski post se smatra jednim od pet stubova islama, a podrazumeva potpuno uzdržavanje od jela i pića i telesnih zadovoljstava, grešnih misli i dela od zore do zalaska sunca, ukupno 30 dana.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
22°C
29.05.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve