Život
26.06.2021. 14:05
Tanjug

U SAD

Rashladni centri da bi se preživele vrućine

vrućina, sunce, 24. 6. 2021.
Izvor: FOTO TANJUG / JAROSLAV PAP

Širom pacifičkog severozapada u SAD počelo je otvaranje rashladnih centara, pošto su lokalne vlasti upozorile da se u narednim danima može očekivati "vrućina opasna po život", u kojoj bi mogle da se nadmaše dosadašnje rekordne visoke temperature.

Američka Nacionalna meteorološka služba (NWS) izdala je upozorenja za ekstremne temperature i pozvala na oprez u skoro celom Oregonu i državi Vašington, zajedno sa delovima Kalifornije i Ajdaha, sa porukom stanovnicima da posledice ovog toplotnog talasa mogu biti fatalne.

"Ovo je vrućina opasna po život. Ljudi treba da pronađu neko dobro rashlađeno mesto da tu provedu vreme tokom narednih dana", poručila je zdravstvena zvaničnica okruga Maltoma, u Oregonu, prenosi Rojters.

Ovaj okrug, kome pripada i grad Portland sa svojih 650.000 stanovnika, planira da ovog vikenda otvori tri rashladna centra, uključujući i onaj u Kongresnom centru Oregon.

Rashladni centri, klimatizovana javna mesta, su takođe otvoreni u delovima Kalifornije i drugim delovima severozapadnog Pacifika u trenutku kada se toplotni talas proširio preko celog regiona.

Stručnjaci kažu da ekstremni vremenski uslovi, poput ranih letnjih vrućina koji su ove godine zadesile delove SAD, ne mogu biti direktno povezani sa klimatskim promenama, ali da bi neoubičajni vremenski obrasci mogli da postanu češći zbog globalnog porasta temperatura.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Delta soj "ne mari" za leto?
maska, korona, plaža, more

Mračne sumnje virusologa

24.06.2021. 09:41

Delta soj "ne mari" za leto?

Austrijski virusolog Norbert Novotni upozorava da bi delta soj korona virusa mogao da upropasti ovo leto. Čini se, kaže, da se ovaj soj ne pridržava sezonskog efekta, te je rezistentniji na toplotu i 60 odsto zarazniji.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
21.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve