Život
14.05.2021. 07:00
R.E.

Evo nekoliko saveta

Razmišljate o kupovini električnog automobila?

električni auto
Izvor: Shutterstock

Dobro sve izračunajte

Čak su i najjeftiniji električni automobili i dalje prilično skupi. Zato, bavite se malo matematikom: koliko ćete platiti svoj novi električni autoobil, a koliko ćete potom uštedeti na gorivu?

Održavanje i punjenje električnom energijom je daleko jeftinije od punjenja benzinom ili dizelom. Na primer, Mini Electric koristi 15,5kVh / 100km. S druge strane, uobičajeni automobil troši, u najboljem slučaju, 5 do 6 litara goriva da bi prešao istu razdaljinu.

Uradite istraživanje

Danas električna vozila dolaze u svim oblicima i veličinama - od malih gradskih automobila poput do masivnih terenaca sa sedam sedišta. Pored uobičajenih stvari (praktičnost, rukovanje, udobnost...), obratite pažnju na to koji brend šta nudi od dodatne opreme, savetuje Top Gear.

Takođe, obratite pažnju i na domet – koliko u proseku kilometara pređete svakog dana i koliko automobil koji planirate da kupite može da pređe sa jednim punjenjem.

Uvek možete iznajmiti drugi automobil za duža putovanja, računajte i na to.

Uradite probnu vožnju

Vožnja eletričnog automobila može zahtevati malo navikavanja. Prvo što ćete primetiti je potpuni potpuni nedostatak buke, često sporija startnost ali i malo drugačije zaiustavljanje. Većina električnih automobila ima sistem regenerativnog kočenja koji sakuplja energiju koja se normalno gubi dok usporavate. Dakle, on gube brzinu brže od uobičajenih automobila. Mnogi modeli omogućavaju da prilagodite količinu regeneracije, a neki i da je potpuno isključite.

Kad smo već kod efikasnosti - obratite pažnju i na to koliko energije mu treba za grejanje ili hlađenje automobila.

električni auto
Izvor: Shutterstock

Gde ćete ga puniti?

Kućno punjenje je ok ali može biti sporije nego na mestima koja su specijalizovana za dopunu energijom.

Zto razmislite gde sve u svom okruženju imate stanice za punjenje, ali i instalirajte kod svoje kuće dodatak za punjenje ovih automobila – to će vam promeniti život jer ćete ga puniti isto kao i svoj mobilni telefon!

Koristite sve pogodnosti

Nije neobično da automobili danas dolaze sa namenskom aplikacijom za pametni telefon. Najbolje od ovih aplikacija vam omogućavaju da zakažete punjenje kako biste iskoristili niske cene energije, pomažu u planiranju putovanja (ako je dugo i treba da napunite do pola) i pružaju vam potpunu kontrolu nad klima uređajem.

Recite svom automobilu u koliko sati želite da krenete ujutru, i do otvaranja vrata biće odmrznuti svi prozori, a unutrašnjost stabilna na 21 stepeni.

Prodajte svoj stari auto

Što da ne? Ne treba vam više čak i ako mislite da će vam zatrebati za duže i dalje vožnje. U takvim situacijama vam se više isplati da iznajmite prevoz nego da za svoj stari plaćate registraciju, možda parking, a svakako redovno održavanje.

Ušteda koju ste napravili otkad više ne plaćate gorivo, sigurno vam omogućava da iznajmite automobil za duže vožnje.

Budite maksimalno "zeleni“

Ako imate garažu, na primer, stavite na krov solarne panele. Tako ćete ne samo uštedeti već i obezbediti struju u slučaju neke havarije.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Nov Muzej automobila nosiće njegovo ime
Bratislav Braca Petković

Opraštanje od Brace

11.05.2021. 16:09

Nov Muzej automobila nosiće njegovo ime

Pozorišni režiser, dramaturg i nekadašnji ministar kulture i informisanja u vladi Republike Srbije Bratislav Braca Petković preminuo je u Beogradu.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
27°C
20.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve