Život
23.11.2020. 18:51
Tanjug

Rekordna globalna zagađenost u godini koronavirusa

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Emisija štetnih gasova koji utiču na klimatske promene dostigla je rekordan nivo, uprkos vanrednoj situaciji koju je u svetu izazvala pandemija koronavirusa, saopšteno je iz Svetske meteorološke organizacije UN (SMO UN).

Iako je procenjivano da bi ove godine emisija štetnih gasova mogla biti smanjena između 4,2 i 7,5 odsto zbog zabrane putovanja i drugih restrikcija, u SMO ukazuju da je to mala uteha, s obzirom da se koncentracija štetnih gasova u atmosferi kontinuirano povećava iz godine u godinu, a da je 2019. godina bila rekordna i posebna zbog najvećeg, prosečnog godišnjeg zagađenja evidentiranog u poslednjoj dekadi.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Shutterstock

To je pokazatelj da su dosadašnje aktivnosti usmerene na smanjenje emisije štetnih gasova daleko od dovoljnih da bi se sprečilo klimatsko vanredno stanje u bliskoj budućnosti, preneo je londonski dnevnik Gardijan.

Povezane vesti - UN: Zagađenje vazduha u korelaciji sa smrtnošću od COVID-19

Naučnici su izračunali da bi do 2030. godine emisija štetnih gasova morala da se smanji za 50 odsto kako bi se stvorile prilike da se globalno zagrevanje ograniči na 1,5 stepeni Celzijusa jer bi veće globalno zagrevanje značilo više toplotnih talasa, padavina, poplava i konsekvetno tome veće siromaštvo za stotine miliona ljudi.

"Ugljen-dioksid se vekovima zadržava u atmosferi. Poslednji put je slična koncentracija ugljen-dioksida postojala na Zemlji pre tri do pet miliona godina. Tada je i prosečna temperatura vazduha bila za dva do tri stepena Celzijusa viša, a nivo mora za 10 do 20 metara viši nego danas. Međutim, tada na Zemlji nije živelo 7,7 milijardi ljudi", upozorio je Peteri Taals, generalni sekretar SMO UN.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
07.10.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve