Život
29.01.2020. 16:30
R. E. / Jutarnji list

RUŠENJE MITA: Da li je crna čokolada zaista zdravija od mlečne?

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Iako se crna čokolada češće smatra zdravijom od mlečne čokolade, razlika između njih je neznatna, navode stručnjaci.

Primarni razlog za dobru reputaciju crne čokolade je taj što u svom sastavu ima više polifenola od mlečne čokolade. Ovi spojevi sekundarni su metaboliti u biljkama te imaju protuupalno delovanje na organizam, piše Jutarnji list.

Ipak da biste ih uneli, ne morate jesti crnu čokoladu, pišu stručnjaci u nemačkom magazinu posvećenom zdravlju, Neue Apotheken-Illustrierte. Održavanjem uravnotežene prehrane, s unosom voća i povrća, unećete dovoljno i polifenola.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Shutterstock

I crna i mlečna čokolada pune su kalorija. U crnoj čokoladi nešto ih je manje, a sadrži i manje šećera, ali često ima više masnoće.

Tako da zapravo nema velike razlike između crne i mlečne čokolade što se tiče vašeg zdravlja. Povremeno, umereno konzumiranje čokolade je dobro, stručnjaci kažu, ali ne i ako je jedete previše i prečesto.

Povezane vesti - SASVIM JEDNOSTAVNI SAVETI: Kako održavati zdrav nivo holesterola

Kako se ne biste preterano uživali u konzumiranje čokolade, preporučuju da kod kuće ne držite velike zalihe čokolade – bolje je imati manje, posebno spakovane, iako to znači da ćete stvarati više plastičnog otpada.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
13°C
20.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve