Život
24.01.2023. 23:30
Beta-AFP

90 sekundi od kataklizme

Sat apokalipse sve bliži ponoći

1
Izvor: Beta / AP / Patrick Semansky

Sat apokalipse koji simbolizuje neminovnost globalne kataklizme, zadržan je na 90 sekundi do ponoći, a to znači da čovečanstvo nikada nije bilo toliko blizu planetarnoj katastrofi, saopštila je grupa naučnika.

Sat apokalipse ili sudnjeg dana je prošle godine bio na 100 sekundi do ponoći, a za taj  sat je zadužena grupa naučnika koja svake godine prilagođava kazaljke u skladu sa dešavanjima u svetu.

Predstavnici Biltena nuklearnih naučnika (Bulletin of the Atomic Scientists - BSA) rekli su na konferenciji za novinare da su podesili sat sudnjeg dana toliko blizu ponoći zbog rata u Ukrajini.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ekspres (@ekspres_nedeljnik)

"Pomerili smo kazaljke bliže ponoći", rekli su naučnici i dodali da je odluka doneta zbog sve veće opasnosti od rata u Ukrajini.

U toj grupi naučnika nalaze se i dobitnici Nobelove nagrade, a jedan od osnivača je Albert Ajnštajn.

Sat apokalipse je nastao ubrzo posle početka Hladnog rata i redovno ga od 1947. godine ažuriraju naučnici BSA, sa Univerziteta u Čikagu.

Ponoć predstavlja smak sveta.

Naučnici koriste analogiju prebrojavanja vremena do ponoći kako bi upozorili na opasnost od nuklearnih, ekoloških i tehnoloških pretnji.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Naša naučnica ušla u istoriju američkog Univerziteta (VIDEO)
Obrazovanje

Zorica Pantić

07.01.2022. 10:05

Naša naučnica ušla u istoriju američkog Univerziteta (VIDEO)

Zorica Pantić, prva žena inženjer na čelu jednog tehnološkog univerziteta u SAD, koja je između ostalog, kao rektor, mali bostonski koledž pretvorila u nacionalno prepoznatljiv Univerzitet, kaže da joj je za sve uspehe ostvarene u Americi pomoglo znanje stečeno u Srbiji.
Close
Vremenska prognoza
moderate rain
15°C
25.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve