Život
24.05.2023. 08:05
R. E.

Sedite, pa pročitajte

Znate li za koliko je prodat sat poslednjeg kineskog cara (VIDEO)

1
Izvor: EPA / KEYSTONE / MARTIAL TREZZINI

Sat koji je bio u vlasništvu poslednjeg cara kineske dinastije Ćing plaćen je pravo bogatstvo na aukciji u Hongkongu.

Anonimni kupac je platio rekordnih 5,1 milion dolara za redak sat "Patek Filip", koji je pripadao Pu Jiu, čija je biografija bila inspiracija za film Poslednji kineski car iz 1987. godine, režisera Bernarda Bertolučija.

Iz aukcijske kuće Filips Azija saopšteno je za Rojters da je to "najbolji rezultat" za bilo koji ručni sat u vlasništvu nekog cara, a postignuta cena je bez uračunate provizije za aukcijsku kuću.

Reč je o ručnom časovniku koji je jedan od osam primeraka "Patek Filip" reference 96 ikada napravljenih. Kineski car ga je poklonio svom ruskom prevodiocu.

Nakon što je proveo više od decenije kao vladar japanske marionetske države Mandžukuo, Pu Ji je zarobljen od strane sovjetske Crvene armije kada je napala Mandžuriju 1945. Tokom pet godina koje je proveo kao sovjetski zarobljenik, car je uspostavio blisko prijateljstvo sa svojim ruskim prevodiocem Georgijem Permjakovim.

Pu Ji je dao sat "Patek Filip" i nekoliko drugih predmeta Permjakovu pre nego što je vraćen u Republiku Kinu 1950.

Ti artefakti su ostali kod Permjakova i njegove porodice sve do pre nekoliko godina kada su prodati anonimnom evropskom kolekcionaru.

Timu je trebalo je tri godine da istraži istoriju sata i njegovo poreklo. Sat je jedan od tri poznata primeraka koji imaju tačnu konfiguraciju brojčanika, koja uključuje emajliranu arapsku konfiguraciju "ruleta". Ima platinasto kućište zajedno sa srebrnim brojčanikom, prstenom od ružičastog zlata i emajliranim satnim markerima.

Poslednji put jedan od primeraka "Patek Filip" bio je na aukciji 2002. godine kada ga je kupio baš "Patek Filip" za svoj muzej za tada neverovatnih dva miliona dolara. 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Znate li koji hobi ima Dalaj lama?
1

Kolekcionar

09.05.2024. 14:15

Znate li koji hobi ima Dalaj lama?

Tibetanski duhovni vođa Dalaj lama živi skromno ali njegov hobi, jedan od nekoliko koje neguje, ima veze sa luksuzom.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
35°C
12.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve