Život
24.07.2023. 02:10
R.E.

Kako se vratiti u normalu

Saveti za prvi dan na poslu nakon odmora

Posao
Izvor: Shutterstock

Povratak na posao nakon odmora može ličiti na pravi pakao. Sve ste zaboravili, dočekala vas je planina stvari koje morate da obavite u što kraćem roku. Postoji rešenje kako da sebi olakšate povratak na posao.

Postoji izreka "bolje sprečiti nego lečiti“, zato pre nego što odete na odmor napravite listu tekućih projekata ili obaveza za koje znate da će vas sačekati kada se vratite, naročito onih koji će vam biti prioritet prvih radnih dana. Time ćete preskočiti preispitivanje da li ste nešto zaboravili, ili šta je tačno sledeći korak koji treba da odradite. 

Postoje obaveze koje ne mogu da sačekaju vaš povratak sa odmora i za koje ćete delegirati svoje kolege. Ostavite im detaljno uputstvo, a ukoliko imate nadređene obavestite ih ko će umesto vas završiti tekuće poslove. 

Postavite automatski odgovor za telefon i imejl. Na telefonu možete uključiti govornu poštu, sa porukom da ste trenutno na odmoru, kada se vraćate i vaš privatni broj ukoliko je u pitanju nešto hitno. U povratnom mejlu treba da piše do kada ste na odmoru i ko vas menja. Time postižete sledeće: bolje ćete se odmoriti bez uznemiravanja s posla, a vaše kolege i saradnici će znati kome da se obrate.

Od omoći je i dogovor sa kolegama ili nadređenim da vam dan uoči povratka na posao pošalju kratak izveštaj o tome šta se dešavalo dok niste bili tu, kako biste imali uvid pre nego što stignete u kancelariju. Druga opcija je da organizujete kratak sastanak sa nadređenim ili sa kolegama kada se vratite.

Ostavite svoj radni prostor u urednom i čistom stanju. Razvrstajte papire kako se neka nova dokumenta, ugovori... koji će stizati u vašem odsustvu ne bi zagubili. 

Ukoliko ste svoj odmor proveli na putvanju, poželjno je da vam ostane makar jedan slobodan dan pre povratka na posao. Iskoristite ga da se raspakujete, naspavate ukoliko je put bio zamoran, spremite za povratak tekućim dnevnim obavezama.

Pre povratka na posao, osvrnite se na kalendar i na poslove koji vas čekaju u narednih nekoliko nedelja. Ovo će vam pomoći da se ne osećate "izgubljeno" kada se vratite. Prvo prođite kroz ono najhitnije što vam je ostalo od pre odlaska na odmor, a zatim napravite plan za poslove koji vas čekaju.

Redovno pravite pauze, popričajte sa kolegama, a u trenucima kada vas uhvati kriza - pogledajte svoje fotografiej sa odmora i "napunite baterije". 

Srećno!

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Da li i vas muči: Ruminacija - opsesivno pesimistično razmišljanje
pesimizam, depresija

Kako se izvući?

29.06.2021. 21:05

Da li i vas muči: Ruminacija - opsesivno pesimistično razmišljanje

Da li ikada sebe uhvatite kako uporno vraćate film i razmišljate o tome kako bi bilo bolje da ste nešto rekli ili uradili drugačije? Ovakav način razmišljanja zove se ruminacija i povezan je sa depresijom i anksioznošću.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
25.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve