Život
14.06.2021. 12:49
R.E./BBC

Kineski rover

Selfi sa Marsa

Kineski rover na Marsu
Izvor: CNSA / China National Space Administrat

Kineski rover Zhurong poslao je nekoliko novih fotografija s površine Marsa, uključujući i jedan zanimljivi selfi.

Kako bi snimio samoga sebe, rover je smestio bežičnu kameru na tlo, a zatim se nakratko udaljio kako bi snimio ovu neverovatnu fotografiju.

Na slici s desne strane Zhuronga, nazvanog po mitskom kineskom bogu vatre, vidimo "lander", odnosno letelicu koja je u maju spustila rover na površinu. Na oba objekta nalaze se kineske zastave, piše Index. hr.

Druga fotografija, koju je takođe snimio rover, prikazuje lander na kojem se vidi rampa niz koju se spustio Zhurong. Takođe se primećuju tragovi koje je rover pritom ostavio na površini Crvenog planeta, piše BBC.

Kineski rover na Marsu
Izvor: CNSA / China National Space Administrat

Znakovi drevnog života

Kineska misija Tianwen-1 se sastoji od tri komponente: orbitera, landera i robotskog vozila, a masa čitave letelice iznosi oko 5 tona. Na površinu Crvene planete spustili su se lander i rover, a orbiter nastavlja da kruži oko planeta.

Rover na solarni pogon teži 240 kilograma, a nakon što je sleteo  tri meseca će tražiti biomolekule i druge naznake života, nakon čega je njegova misija gotova. Orbiter bi, s druge strane, trebalo da kruži oko Marsa još dve godine.

Rover nalikuje NASA-inim roverima Spirit i Opportunity iz 2000. godine, a pokreće se uz pomoć solarnih panela.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
4°C
03.12.2022.
Beograd

Katar 2022

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve