Život
19.06.2021. 22:05
Tanjug

Kletva kneza Lazara?

Selo u Srbiji koje je "ukleto"

topola
Izvor: TANJUG / DUSAN ANICIC

Pred Vidovdan, svake godine, u Topoli kod Jagodine oživi legenda o prokletstvu kneza Lazara, jer je u Boj na Kosovo iz tog sela otišlo sedam od 700 konjanika i sada, decenijama ne mogu da povećaju broj domaćinstava na više od sedam.

Reč je o selu koje se nalazi oko 20 kilometara od Jagodine, državnim putem Jagodina - Rekovac, desno od Dražmirovca uskim asfaltnim putem zaraslim u travu i šiblje.

Ovo selo je nekada bilo najveće na potezu Jagodina - Rekovac - Kragujevac, sa više od 600 domaćinstava.

Među starijim stanovnicima, vlada verovanje da je to zbog kletve kneza Lazara od Kosovskog boja, dok mlađi iz okolnih sela veruju da je to zbog ekonomske situacije u selu.

Naime, na poziv kneza da u boj na Kosovo, na Vidovdan 1389. godine, pošalju 700 konjanika, iz sela je otišlo samo sedam, zbog čega je srditi knez prokleo selo, da u njemu nikada ne bude više od sedam domova, prepričavaju meštani legendu.

Meštani, uglavnom stariji i bave se poljoprivredom, rekli su Tanjugu da ne znaju da li je to zbog kletve kneza Lazara, i što su oklopnici Topole stali na stranu Vuka Brankovića, ali je činjenica da godinama u selu nema više od sedam domova, "čim bi se u selu izgradila nova kuća i podiglo novo osmo domaćinstvo, ubrzo bi se neko ugasilo i imanje opustelo".

"S obzirom na to da smo svi stari, može nas biti samo još manje", kažu preko plota.

Selo zaista izgleda kao ukleto. Od Državnog puta Jagodina - Rekovac, preko Dražmirovca, u selo, oko pet kilometara, se stiže uskim asfaltnim putem obraslim visokom travom. Trava izbija i iz popucalog asfalta. Njive neobrađene, u korovu, tek poneka zasejana od strane ljudi iz susednog Dražmirovca. Kuće, takođe u korovu i šiblju, većina oronule, trošne i sklone padu. Dvorišta prazna, razgrađena zbog popadalih ograda.

Pogledajte fotografije: 

Teško je videti čoveka u dvorištu. Putnika namernika, iz dvorišta, pojedinih kuća dočekuju, psi čuvari, glasnim lajanjem. U ponekom dvorištu i po nekoliko pasa.

Glasno laju i kidišu, meštani kažu, da je to zbog toga, što u selo retko ko i dolazi sa strane.

Selo ima struju, uličnu rasvetu, kroz njega prolazi gasovodna mreža, vodu koriste iz bunara. U dvorištu nekih kuća parkirani stari traktori, kamioni, automobili... Selo nema prodavnicu, kafanu, ambulantu... autobuska stanica je daleko oko šest kilometara.

U susednim selima Dragoševac i Medojevac tvrde da je ovo poslednje pravi razlog što u Topoli nema više domaćinstva.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Retka grabljivica viđena u Srbiji
ptica

Beli mišar

18.06.2021. 14:41

Retka grabljivica viđena u Srbiji

U okolini Šida snimljen je beli mišar, primerak koji ima retki fenomen nedostatka crnog pigmenta, saopštilo je Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
21.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve