Život
09.07.2021. 19:26

Mirjana Bobić Mojsilović

Spasavanje života

sajam knjiga
Izvor: Shutterstock

U moru apokaliptičnih vesti kojima smo zapljuskivani svakog dana, koje nam uteruju strah i ubijaju volju za životom, i najave mogućnosti da sve ponovo stane, na jesen, kada ćemo zbog moguće epidemije ponovo biti zatvoreni, i najvećim optimistima poput mene, brišu osmeh sa lica. Pa ipak, spasavanje radosti,  ispostavlja se kao najvažniji zadatak onih koji ne odustaju.

Ideja da se ove godine Sajam knjiga, umesto u oktobru, održi u septembru, i tako ovoj najavljenoj ućutkanoj jeseni otme ono što se oteti može, jeste spasavanje našeg kolektivnog duha, spasavanje života.

Spasavanje života, između ostalog, znači ne dozvoliti da nam loše vesti i ove godine otmu Sajam knjiga, najvažniju kulturnu manifestaciju Beograda i Srbije. Sajam knjiga, je događaj sa dugotrajnim dejstvom – manifestacija traje samo nedelju dana, ali kao najbolji lek protiv užasa stvarnosti, ima dugotrajno dejstvo.

Jer, Sajam knjiga, to je priča o porodičnoj tradiciji dolaska, to je priča o duhu, to je priča o trajanju, o knjigama i čitanju,  o stvarnosti koja nije dovoljna, to je priča o najboljem Beogradu i o nepobedivoj Srbiji, to je uvek priča o sadašnjosti i o budućnosti.

Sajam knjiga u Beogradu, to uvek znači novo poglavlje našeg kolektivnog dnevnika koje se otvara široko otvorenih očiju i radosnog srca.

I nije više pitanje šta Sajam knjiga može da učini za nas, već – šta mi možemo da učinimo za Sajam knjiga.

Do sada je Sajam spasavao nas, sada mi spasavamo Sajam.

(Autorski tekst Mirjana Bobić Mojsilović)

 

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Novi Sad: Poljoprivredni sajam u septembru
Traktori

U halama i na otvorenom

18.05.2021. 23:00

Novi Sad: Poljoprivredni sajam u septembru

Međunarodni poljoprivredni sajam biće održan od 18. do 24. septembra na Novosadskom sajmu, najavili su organizatori.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
07.10.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve