Život
12.07.2021. 17:23
Tanjug

Ruska vakcina

Sputnjik V efikasan i protiv novih sojeva korone

Vakcina, Sputnjik V
Izvor: Shutterstock

Ruska vakcina Sputnjik V efikasna je protiv novih sojeva korona virusa, pokazuju rezultati studije koju je ruski Nacionalni istraživački centar za epidemiologiju i mikrobiologiju Gamaleja objavio u međunarodnom časopisu Vakcine, a potvrđeno je u saopštenju Ruskog fonda za direktne investicije.

Vakcinacija preparatom Sputnjik V proizvodi zaštitna, neutrališuća svojstva protiv novih sojeva virusa, uključujući i britanski soj, južnoafrički, brazilski i indijski delta soj, kao i moskovske endemskih sojeve, navodi se u saopštenju Ruskog fonda za direktne investicije, koje prenosi TAŠ.

U saopštenju se ukazuje da se u centru Gamaleja aktivno proučavaju novi sojevi korona virusa kako bi se procenila efikasnost vakcine Sputnjik V, a naučnici razmatraju mogućnost da razviju "koktel vakcinu" u saradnji sa drugim proizvođačima vakcina.

Ruski Sputnjik V je do sada registrovan i odobren za upotrebu u 67 zemlja čija populacija premašuje 3,5 milijardi ljudi, a podaci iz zemalja u kojima se Sputnjik V administrira, kao što su Meksiko, Argentina, Srbija, Bahrein, Mađarska, UAE i San Marino pokazuju da je Sputnjik V jedna od najbezbednijih i najefikasnijih vakcina protiv korona virusa.

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Sputnjik V i dalje visoko efikasna vakcina
Sputnik vakcina

Sve ostaje kao do sada

01.07.2021. 20:05

Sputnjik V i dalje visoko efikasna vakcina

"Vakcina Sputnjik V trenutno ne treba da se modifikuje, pošto je i dalje visoko efikasna u borbi protiv širenja kovid-19" izjavio je Vladimir Guščin iz Nacionalnog istraživačkog centra za epidemiologiju i mikrobiologiju "Gamaleja".
Close
Vremenska prognoza
clear sky
27°C
20.05.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve