Život
12.05.2024. 04:00
R.E./YoutTango

Zanimljivo i korisno

Šta kaže nauka: Koje godine su NAJBOLJE ZA BRAK

venčanje, brak, svadba
Izvor: Shutterstock

Nauka je tu da nam život učini boljim i lakšim, a nekada i da nam pomogne da donesemo važne odluke. Na primer – kada je najbolje da se venčamo.  

Stupanje u brak je veliki životni korak, a pravi tajming mnogima je najveća briga. Sigurno ste, na primer, upoznali barem jednu devojku koja očajnički želi da se uda jer joj "sat otkucava“?  

Ženama se stalno govori da im jajne ćelije imaju "rok trajanja" i da će svi "dobri“ muškarci nestati ako predugo čekaju da ih pronađu.

Evo šta nauka kaže u vezi sa tim…

Radeći na pronalaženju najboljeg doba za stupanje u brak, matematika je došla zaključka da je 26 godina idealna.

Taj broj došao je iz "algoritama za život“ koji se osmislili novinar Brajan Kristijan i naučnik Tom Grifits. Prema njima, ljudi donose najbolje odluke nakon što "pregledaju 37 odsto opcija“. 

Autori studije kažu da nakon toliko kandidata imamo dovoljno informacija kako bismo napravili pravi izbor. Više od toga nije dobro jer bismo bili "opterećeni neodlučnošću“.

Do idelane godine: 26-e došli su računanjem da partnere tražimo, najčešće, između svoje 18. i 40. godine, a procenat od 37 dovodi do borja 26. Nakon tih godina, kvalitet opcija počinje da opada, tvrde istraživači.

Psiholog Vajat Fišer kaže da je razlog zašto je ovo vreme u vašem životu tako idealno da se skrasite i to što tada, većina, završava svoje obrazovanje i započinje profesionalnu karijeru.

Takođe, socijalna radnica Kelsi Torgerson je objasnila da je ključno sačekati i to da nam se mozak potpuno razvije da bi se pronašao životni srodnik, a to je tek od 25. godine.

Ona kaže: "Verujem da je najbolje sačekati do ovog uzrasta. Takođe je važno da sa svojim partnerom iskusite razne stresove. Ako ste, na primer, imali ljubav u srednjoj školi, trebalo bi da vidite kako se vas dvoje nosite sa fakultetom, sa poslovnim obavezama, rastancima, studiranjem u inostranstvu. Želite da znate da imate strategije upravljanja konfliktima za zdrav i uspešan brak“.
 

Terapeutkinja za bračne odnose, Vena Kalins, misli da je magični broj zapravo 28.

"U mom kliničkom iskustvu, otkrila sam da je najbolja dob za udaju za žene 28 godina jer tada devojke pokazuju samosvest i samopouzdanje u svom izboru. Većina 28-godišnjaka je imala vremena da uspešno istražuje ko su na ličnom i profesionalnom nivou, otkriju kvalitete koje najviše žele kod životnog partnera i uče iz grešaka koje su napravile u prethodnim vezama. Imali ste vremena da se skrasite u karijeri, doživite fakultet i završite školu ako je to vaš preferirani put, ili jednostavno živite samostalno pre nego što kombinujete svoj život sa nekim drugim.”

A za muškarce, Kalins misli da je magični broj 32: "Čekanje do 32. godine daje muškarcima priliku da se skrase u karijeri i potencijalno napreduju pre nego što se venčaju. Takođe im daje priliku da se društveno i emocionalno razvijaju kroz samostalan život i izlaske. Do 32 godine, mnogi muškarci su proveli dovoljno vremena na društvenoj sceni da bi mogli da donesu zdravu odluku o ulasku u bračni život. Oni takođe imaju tendenciju da imaju trezvenu perspektivu o tome da imaju decu i njihovu ulogu u zajedničkom roditeljstvu. Ovo koristi opštem zdravlju veze".

Dakle, ako imate 25 godina i još uvek ste slobodni, ne paničite. Isto tako, ako imate 36 godina i još uvek ste slobodni, ne gubite nadu. Iako se cela ova stvar čini prilično legitimnom kada je podržana naukom i matematikom, još uvek ne postoji siguran način da se sazna idealno doba za uspešan brak.

Srećno!

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kako sve može da se kaže "volim te"
ljubav

Pet načina

12.04.2022. 13:57

Kako sve može da se kaže "volim te"

Svi izražavamo i primamo ljubav na različite načine, a te razlike mogu biti razlog zašto se osećanja i dobre namere ponekad izgube u "prevodu".
Close
Vremenska prognoza
clear sky
34°C
19.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve