Život
11.02.2023. 07:10
R. E.

Ima li razloga za brigu?

ŠTA?! Odlomilo se parče Sunca, naučnici zbunjeni (VIDEO)

Sunce
Izvor: Shutterstock

Trenutak kada se odlomio deo Sunca, na severnom polu zvezde, potpuno je zbunio naučnike.

Video koji je objavila dr Tamita Skov, prikazuje džinovski filament (sijalično vlakno) plazme ili naelektrisanog gasa, koji izbija iz Sunca, odvaja se i zatim kruži u "velikom polarnom vrtlogu".

Iako su astronomi zbunjeni, oni nagađaju da ovo ima neke veze sa preokretanjem sunčevog magnetnog polja, koje se dešava u svakom solarnom ciklusu.

Dr Skov, koja se bavi neobičnim zanimanjem - prognozom vremena u svemiru, kaže da je snimak napravila NASA u svojoj opservatororiji solarne dinamike.

"Polarni vorteks! Deo severnog dela Sunca se upravo odvojio od glavnog filamenta i sada kruži u masivnom polarnom vrtlogu oko severnog pola naše zvezde“, napisala je dr Skov na Twitteru.

NASA definiše solarne filamente kao oblake naelektrisanih čestica koji lebde iznad Sunca, a vezani su za njega magnetnim silama.

Oni izgledaju kao izdužene, neravne niti koje izbijaju sa površine Sunca, a pojavljuju se na 55 stepeni geografske širine, oko polarnih kruna Sunca, svakih 11 godina.

Iako su astronomi ranije već viđali kako se filamenti odvajaju od Sunca, ovo je prvi put da jedan kruži u vrtlogu.

Na primer, 2015. godine dve dugačke niti solarnog materijala su se odvojile od zvezde, a naučnici tek treba da utvrde šta je dovelo do toga da baš ovaj filament ostane u sunčevoj orbiti umesto da eruptira dalje u svemir.

Nedavni porast sunčeve aktivnosti je rezultat njegovog približavanja najaktivnijoj fazi u svom 11-godišnjem solarnom ciklusu, a vrhunac aktivnosti će dostići 2024. godine. Astronomi su poslednjih godina primetili intenzivno sunčevo zračenje, više izbacivanja solarnog materijala i više sunčevih pega.

U avgustu 2022, letelica "Gaja", Evropske svemirske agencije (ESA) iznela je predviđanje da je naše Sunce skoro na polovini svog životnog ciklusa.

Kada dođe do kraja svog veka, nabujaće i "progutati" našu planetu, ali podaci iz sugerišu da se to neće dogoditi još najmanje pet milijardi godina. "Gaja" je utvrdila da je Sunce staro oko 4,57 milijardi godina, što ga čini "sredovečnom zvedzom".

Proces "gašenja" Sunca će početi kada bude staro oko 10 do 11 milijardi godina, kada će brzo početi da se uvećava i na kraju progutati planetu Zemlju, piše Dailymail.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Uzgajali čili papričice u svemiru, a sada su se vratili kući
Space Station Crew Return

Dobrodošli!

06.05.2022. 22:20

Uzgajali čili papričice u svemiru, a sada su se vratili kući

Treći tim astronauta na dugotrajnim misijama, koji je kompanija "Space X" poslala na Međunarodnu svemirsku stanicu, bezbedno se vratio na Zemlju u petak rano ujutru.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
29°C
23.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

OI 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Euro 2024

Vidi sve