Život
14.02.2024. 02:00
R.E.

Anketa

Šta vi slavite 14. februara?

Srce
Izvor: Shutterstock

Da li slavite svetog Trifuna, svetog Valentina, ili Dan zaljubljenih? Ova debata se, tradicionalno, vodi svakog 14. februara.

Istina je da ne postoji pogrešan odgovor

Pravoslavci na današnji dan obeležavaju dan svetog Trifuna, a katolici svetog Valentina, dok mladi i zaljubljeni ipak proslavljaju Dan zaljubljenih.

Sveti Trifun je bio jedan od Hristovih velikomučenika koji stradao za hrišćansku veru. Zaštitnik je vinove loze, vinara i vinogradara. Zbog toga, svetog Trifuna u Srbiji najviše obeležavaju vinogradari jer se veruje da će svetac zaštititi vinovu lozu od svih nepogoda.

Sa druge strane, 14. februara se obeležava i Valentinovo, odnosno dan svetog Valentina. Katolička crkva obeležava Svetog Valentina kada i pravoslavna crkva obeležava Svetog Trifuna. 

Ljubav
Izvor: Shutterstock

Sveti Valentin je bio episkop i mučenik koji je živeo u 3. veku. Pogubljen je 269. godine za vreme vladavine cara Klaudija II. U 4. veku, car Julije I nad njegovim grobom podiže baziliku, te od tada Valentin počinje da se slavi među hrišćanima kao svetac. Tek u 15. veku je povezan sa praznikom zaljubljenih.

Ako pitate mlade, oni 14. februara slave Dan zaljubljenih, kao praznik ljubavi. Dan zaljubljenih se smatra komercijalnim praznikom i njegovi simboli su cveće, čokolada i crvena boja. Za mnogo ovo je komercijalni praznik, koji za cilj imaju potrošačku aktivnost.

Prema nekim statistikama oko 10 miliona devojaka širom sveta bude zaprošeno na ovaj dan. 

Šta vi slavite? Pišite nam u komentarima...

Anketa

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
18°C
12.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve