Život
20.10.2022. 04:05
Beta

Veštačka inteligencija

Stigao AI-hemičar

robot
Izvor: Shutterstock

Kineski istraživači predstavili su sistem veštačke inteligencije (AI) za olakšavanje hemijskih istraživanja i eksperimenata, objavio je časopis "Čajna sajsen dejli" (China Science Daily).

 

Sveobuhvatni AI-hemičar sistem je opremljen naučnim umom koji je sposoban da izvrši sve bitne korake potrebne za hemijsko istraživanje, tvrde istraživači sa Univerziteta nauke i tehnologije Kine.

AI-hemičar realizuje automatsko prikupljanje podataka, obradu, analizu i vizuelizaciju. Dizajniran je tako da može automatski da traži i čita relevantnu literaturu iz baze podataka u oblaku i u skladu sa tim predlaže eksperimentalne planove.

AI-hemičar takođe može da kontroliše mobilnog robota u kući ili na mreži kako bi automatski izvršio kompletan eksperimentalni proces na više od 10 radnih stanica.

Eksperimentalne podatke može istovremeno analizirati kompjuterski mozak AI-hemičara, omogućavajući mu da predloži novu hipotezu za sledeću iteraciju.

Kompetencija AI-hemičara testirana je postavljanjem tri različita hemijska zadatka, navodi se u nedavnom istraživačkom članku objavljenom u časopisu "Nešenel sajens rivju" (National Science Review).

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Pravo vreme da se u Srbiji ulaže u veštačku inteligenciju"
Ana Brnabić 28.2.2022.

Prilika za investitore

28.02.2022. 13:15

"Pravo vreme da se u Srbiji ulaže u veštačku inteligenciju"

Premijerka Ana Brnabić poručila je u ponedeljak investitorima, na investicionom samitu o Zapadnom Balkanu u organizaciji Evropske banke za obnovu i razvoj u Londonu, da srpskoj ekonomiji uprkos pandemiji u svetu dobro ide i da je sada pravo vreme da se ulaže u Srbiju, a posebno u oblastima kao što je veštačka inteligencija.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
2°C
05.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve