Život
03.05.2021. 15:30
R. E.

Hvala.

Stranac koji je pravio najbolje TV serije za našu decu

Scena iz TV serije "Neven"
Izvor: YouTube screenshot

"Neven", "Poletarac", "Babino unuče", "Pitam se, pitam se...", ''Metla bez drške'', ''Nedeljni zabavnik", ''Tragom ptice dodo'', ''Notna svaštara" i još mnogo TV serija uz koje su odrasla deca bivše Jugoslavije, napravio je Timoti Džon Bajford.

Govorio je da voli Jugoslaviju više nego Englesku, i treba mu verovati jer je za decu na ovim prostorima napravio TV serije i emisije koje spadaju u najbolje, po mišljenju mnogih TV kritičara. Imao je talenat da na zanimljiv i duhovit način najmlađim gledaocima ponudi kvalitetan edukativan sadržaj. 

Timoti Džon Bajford je rođen 25. jula 1941. u Solzberiju u Engleskoj. Bio je scenarista i glumac, prevodilac, umetnički fotograf. Studirao je na Centralnoj školi za govor i dramu u Londonu, a 1966. godine se zaposlio kao reditelj na BBC. U Srbiju je došao 1971. godine radi saradnje na jednoj koprodukciji sa Televizijom Beograd. Zaljubio se, ne samo u svoju buduću suprugu već i u srpsku prestonicu u kojoj je potom proveo veći deo svog života radeći u Dečijoj redakciji, Zabavnom programu i Školskoj redakciji RTS.

Dobitnik je mnogobrojnih nagrada za svoje stvaralaštvo koje je uvek bilo okrenuto deci i detinjstvu. Njegov doprinos srpskoj kulturi i medijima ogleda se i u tome što je uticao na mnoge mlade autore tog vremena. 

Bio je skroman, iz hobija je trčao maratone, a preminuo je 5. maja 2014. godine.

Od 2015. godine Banjička šuma je preimenovana u Bajfordovu šumu, s obzirom na to da se veoma zalagao da se ova zelena površina sačuva u svom nepromenjenom obliku. Posmatrajući ptice na tom prostoru, Bajford je napravio i spisak od 76 vrsta ptica čije je stanište upravo šuma koja je potom dobila njegovo ime. 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
28°C
23.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

OI 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Euro 2024

Vidi sve