Život
27.03.2024. 22:50
R. E.

Saveti stručnjaka

Da li ste u ZDRAVOJ EMOTIVNOJ VEZI? Ove stvari će vam to otkriti

Ljubav
Izvor: Shutterstock

Pronašli ste partnera koji vam odgovara, ali morate da znate šta je potrebno da bi vaša veza funkscionisala.

Na održavanju emotivne veze mora neprekidno da se radi, tvrde stručnjaci.

Uvek su prisutni usponi i padovi, bez obzira na to da li je reč o novoj ili vezi koja traje godinama. Dešava se da bude nesuglasica, udaljavanja, da se jedna strana oseti neshvaćenom, bez podrške, da postoje stvari koje iritiraju, ali sve to je normalno.

Ipak, važno je prepoznati suštinske pokazatelje koji će ukazati na to da li je ta veza zdrava, prenosi YourTango.

1. Posvećenost
Spremnost da održite sva obećanja koja ste dali i da prihvatite 100 odsto odgovornosti sa vaše strane kako bi veza potrajala. Posvećenost razvoju veze, bez obzira na sve, učiniće da oba partnera budu spremni da se prilagode zajedno.

2. Želja da u potpunosti upoznate partnera
Važno je biti radoznao i postavljati pitanja partneru. Pitajte ga o sitnicama, kako je proveo dan, kako se oseća, pokažite brigu. Trudite se da saznate kako se uvek oseća, šta ga tišti, ali i šta ne funkcioniše u vašoj vezi. Takođe je važno navesti ga da ista pitanja postavlja i on vama.

3. Komunikacija
Jedan od najvećih problema je loša komunikacija, zato je veoma važno odvojiti vreme i razgovarati sa partnerom iskreno i otvoreno. Slušajte pažljivo, ne prekidajte ga, ali zadržite i fokus na sebi i učinite da i on vama dozvoli da završite misao. Održavajte kontakt očima i izbegavajte izjave o krivici. Budite otvoreni za sugestije i kontruktivne kritike.

4. Saradnja
Uvek treba da imate na umu da ste vi i vaš partner - tim. Uvek budite zajedno u svakom životnom izazovu, pomažite se međusobno i potrudite da oboje radite na zajedničkom životu, ali i na pojedinačnom napretku.

5. Kompromis
Uvek će biti situacija kada se ne slažete oko nekih stvari, možda i sukoba, ali to je sve normalno. Zbog toga je važno saslušati partnera, sve njegove želje i potrebe i doći do "sredine". To će uključivati davanje i uzimanje, odnosno pravljenje određenih ustupaka, pa budite spremni za to. Stručnjaci kažu da je to neophodno kako bi se pronašao zajednički jezik koji će vam pomoći da rešite spor i nastavite istim putem.

6. Radite zajedno
Vrlo je važno deliti poslove, pre svega kućne, a potom i budžet. Napravite zajedničku viziju budućnosti. Takođe provodite slobodno vreme zajedno. Otkrijte koja su vam zajednička interesovanja i uživajte u tome kao par. Tu će biti izazova, jer uvek ima stvari koje voli samo jedna strana, ali je važno i to prihvatiti i uvek imati razumevanja za to. 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
fog
14°C
25.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve