Život
16.06.2023. 04:10
RTS

Dani su sve duži

Šta znači to što je Mesec "ukrao" Zemljinu rotacionu energiju

1
Izvor: Shutterstock

Nekad je dan na Zemlji trajao 19 sati, a svake godine je sve duži. Evo zbog čega...

Postojalo je vreme u Zemljinoj turbulentnoj prošlosti kada se sve naizgled zaustavilo. Tektonska kretanja i potresi su se stišali, geohemijski procesi usporili, a evolucija života u njegovim najednostavnijim oblicima nije previše napredovala.

Novo istraživanje o "dosadnoj milijardi", periodu naše planete tokom kog se ništa posebno nije desilo, zaključilo je da je Zemlja tada bila u stanju stabilne i stalne rotacije i da se oko svoje ose okretala za samo 19 časova.

Stabilna rotacija značila je da se tokom tih milijardu godina dan nije produžavao, a da je to stanje bilo rezultat delikatne ravnoteže suprotstavljenih sila u dalekoj prošlosti Zemlje.

U to vreme, Mesec se nalazio mnogo bliže Zemlji, ali na konstantnoj razdaljini, ne udaljavajući se iz Zemljinog gravitacionog zagrljaja kao danas.

"Tokom vremena, Mesec je 'ukrao' Zemljinu rotacionu energiju i odaljio se od Zemlje", pišu Ros Mičel iz Kineske akademije nauka i Uve Kiršer sa australijskog Univerziteta Kartin, preneo je RTS.

Kao rezultat Mesečevog "bežanja", Zemljina rotacija se usporava i naši dani se produžavaju, iako ljudi ne mogu da primete ta sitna produžavanja 24-časovne rotacije.

Više ranijih istraživanja se bavilo time kako se dani postepeno produžavaju – svake godine 0,000015 sekundi.

Većina sprovedenih modela Zemljine rotacije procenjuje da se dužina dana postepeno povećavala tokom prethodnih tri do četiri milijarde godina.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Pratite kako se planeta Zemlja menja iz dana u dana
Planeta Zemlja

Dynamic World

22.06.2022. 16:15

Pratite kako se planeta Zemlja menja iz dana u dana

Google je u saradnji sa Svetskim institutom za resurse razvio veb aplikaciju Dynamic World, koja pomoću veštačke inteligencije prati promene zemljišta na planeti – bilo da su nastale kao posledica prirodnih nepogoda kao što su poplave i snežne oluje ili kao rezultat ljudskih aktivnosti.

Close
Vremenska prognoza
clear sky
29°C
23.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

OI 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Euro 2024

Vidi sve