Život
28.03.2024. 09:39
R.E./RTS

Granica sve niža

Svaki drugi trinaestogodišnjak u Srbiji pije alkohol

alkohol
Izvor: Shutterstock

Mesec i po dana nakon što je 12-toro dece završilo u bolnici zbog trovanja alkoholom u beogradskom noćnom klubu iz Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut” stižu uznemirujući podaci. Čak 50 procenata mladih povremeno pije, 20 odsto njih se povremeno opija, a 7 odsto pije redovno.

Istraživanje je obuhvatilo učenike osnovnih škola 5. i 7. razred i prvi razred srednje škole, a istovremeno se sprovodilo i u drugim zemljama. Više od 100.000 učenika popunjavalo je isti upitnik kao i naša deca, kaže dr Biljana Kilibarda iz Instituta "Batut".

Navodi da se deo istraživanja odnosio na alkohol.

"Procenat dece koja su probala alkohol, dece koja ga trenutno koriste - odnosno rekla su da su u prethodnih 30 dana koristila alkohol i ono što je posebno zabrinjavajuće broj dece, koja su prema sopstvenom iskazu bila pijana", kaže Kilibarda.
 

Istraživanje je pokazalo i da je porastao procenat devojčica uzrasta 5. i 7. razred Osnovne škole koje piju alkohol.

"Zašto to rade, ostaje da se vidi. Istražvanje je rađeno 2022. godine posle pandemije tokom koje su deca živela u promenjenim uslovima života. Moraćemo da uporedimo te podatke, jer su se devojčice tog uzrasta uvećoj meri svrstale i u grupu problematičnih koristnika društvenih medija, a žalile su se i na komunikaciju u porodici", kaže dr Kilibarda i dodaje da će analiza podataka do maja pokazati pravo stanje.
 

Poražavajuća statistika da svaki drugi trinaestogodišnjak pije nameće pitanje i kako nađu put do alkohola. Načini su različiti, kaže dr Klibarda i dodaje da deca koja su počela da izlaze to rade po kafićima, ali i da se često alkohol konzumira kod kuće, u prisustvu roditelja, i pri većim okupljanjima.

"Prva tema koju smo istraživali je društvena prihvatljivost i tolerancija društva prema upotrebi alkohola i to je ono što često viđamo da roditelji daju svojoj deci da piju pivo. Naglašavam da se kod adolescenata do 18 godina svako pijenje smatra rizičnim, odnosno zloupotrebom alkohola, jer može da utiče na njihov razvoj. Ona ima različite nijanse - od rizičnog pijenja, preko štetnog pijenja do zavisnosti od alkohola", objašnjava dr Kilibarda za RTS.

Srbija već sedam godina ima Nacionalni program prevencije štetne upotrebe alkohola. U njemu je naglašeno da za smanjenje alkoholizma kod mladih nije dovoljno naučiti ih da je pijenje štetno, već da treba uključiti celo društvo da se na vreme prepoznaju znaci alkoholizma i deluje preventivno.

Doktorka Biljana Kilibarda iz Instituta "Batut" navodi da je potrebno više raditi.

"Na to ukazuju podaci drugog istraživanja, gde smo videli da uprkos tome što se priča da je pijenje štetno mladi i dalje potcenjuju taj rizik, što je u skladu sa njihovim uzrastom. Tek 20 procenata učenika prvih razreda srednjih škola smatra da je pijenje 4-5 pića za redom u jednoj prilici štetno. To "ekscesivno pijenje" je posebno opasno i skopčano je sa opijanjem. Posledice alkoholizma mogu da budu pogubne ne samo za korisnike, već i za druge ljude u slučaju tuča i saobraćajnih nesreća", kaže doktorka Kilibarda.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
28°C
23.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve