Život
29.08.2020. 14:12
D. A.

TITO I NIKSON: Poruka jedne anegdote

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Godine 1971. Josip Broz Tito boravio je u  Sjedinjenim Američkim Državama kao lični gost tadašnjeg predsednika Ričarda Niksona. Za američke medije ova poseta bila je mnogo više od obične vesti. Jugoslovenski lider je stigao samo deset meseci nakon što je Nikson tokom posete njegovoj zemlji, pozdravljajući hiljade Beograđena koji su mu poželeli dobrodošlicu uzviknuo: “Živela Jugoslavija”.

Povezane vesti - Kad je film blatio stvarnost

Izveštavajući za Njujork Tajms o poseti Tita novinar Nan Robertson je, između ostalog, napisao da je srčanog i zabavnog jugoslovenskog lidera bilo skoro nemoguće videti - tako je ozbiljno obezbeđenje bilo. “Pompa i zaštita” su reči kojima The New York Times opisuje taj oktobarski dan Broza u Americi.

Povezane vesti - TITO JE KRIV ZA SVE

Njihov novinar naglašava da je na ulicama bilo stotine policajaca tokom Titovog sastanka sa liderima Kongresa i Senata. “Zašto su američke vlasti smatrale da je takvo, mnogo snažnije od onoga koje je dodeljeno samom američkom predsedniku, obezbeđenje bilo neophodno”, pitao se NYT.

Izvori  iz američke vlade tvrdili su da je to zbog nevolja koje su pratile Titovu posetu Njujorku, a jedan od uglednijih novinara Titov humor je opisao kao ironičan i brz, kao i da mu je engleski manje loš kada priča anegdote i šali se nego kad čita pripremljene govore.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Josip Broz Tito i njegova supruga Jovanka u vožnji brodom od Briona do Rovinja sa Ričardom Bartonom i Elizabetom Tejlor, 01.08.1971. (Fotografija iz fonda Muzeja istorije Jugoslavije)

Mediji nisu propustili da zabeleže i da je Broz pred novinarima pohvalno govorio o “duhu američkih poslovnih ljudi”, ali je na američku demokratiju imao primedbe. “Kod nas je demokratija za sve, osim za destruktivne elemente. Ne trudimo se da demokratiju učinimo dostupnom i njima”, rekao je. U susretima sa novinarima Broz ne samo sto se nije trudio da bude pošto, poto ljubazan već je svesno pomerio i granicu očekivanog ponašanja.

Povezane vesti - KOMUNISTA KOGA SU ODRŽALI ANTIKOMUNISTI: Kako su Amerikanci stvarali Tita

Na zakazanu večeru sa Niksonom zakasnio je dvadeset minuta a tokom razgovora u Beloj kući, u kojoj niko nije zapalio cigaretu od 1946. godine kada je uvedena zabrana pušenja u ovom objektu, bez dvoumljenja zapalio tompus. I to ne bilo kakav, već kubanski, jedan od onih koje je dobio lično od Fidela.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Teško je reći šta je više iznenadilo Niksona. To što Tito ne mari za običaje i pravila domaćina ili što u periodu, kada je netrpeljivost režima u Vašingtonu i Kube Fidela Kastra bila na vrhuncu, puši tompus made in Kuba, tek predsednik SAD se odlučio da gosta upozori na veoma kulturan način: ”Gospodine predsedniče, mi ovde u Beloj kući ne pušimo”.

Tito ga je pogledao, nastavio da pućka, nasmejao se i hladno rekao: "Blago vama!" Da li je sve baš tako izrečeno niko sa sigurnošću posle svih ovih godina ne može da potvrdi, ali ljudi koji su bili u blizini Niksona te večeri kasnije su prepričavali da je predsednik SAD u neformalnom razgovoru izjavio da je Tito “lider sa bojom, humorom i odličnim pamćenjem”, i uz to i čovek koji “odlično sudi o drugim ljudima”.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Neočekivana situacija u Beloj kući i danas se pominje kao anegdota, ali hroničari tog vremena tvrde da je sve to skupa bilo mnogo više od anegdote i da je to Nikson vrlo dobro znao. Taj trenutak je bio samo još jedan dokaz onoga što je čuo od nekoliko bliskih saradnika: On se nas ne plaši.

Povezane vestiISPOVEST TITOVOG LEKARA: Broz bi duže živeo da smo poslušali Amerikance umesto Rusa

Vest o 40 godina od smrti Josipa Broza Tita i ove godine je bila vest za Njujork Tajms. U informaciji koja je objavljena 4. maja podseća se da su sahrani jugoslovenskog lidera 1980. prisustvovali kraljevi, predsednici, premijeri iz 128 zemalja i oko 700.000 ljudi, kao i na to da su posle usledile decenija pada koje su kulminirale ratovima koji su razbili Jugoslaviju.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
3°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve