Život
25.05.2021. 13:05
R.E.

Joška, Edvard, Sara...

Titovi potomci: Šta rade, gde i kako žive

Tito
Izvor: EPA / ANDREJ CUKIC

Nakon smrti čuvenog pretka pre 41 godinu, život Titovih potomaka se potpuno promenio.

Iako je rođen 7. maja pre 129 godina, rođendan najvećeg sina jugoslovenskih naroda i narodnosti Josipa Broza Tita tokom njegove vladavine proslavljao se na 25. maja, odnosno na dan početka Desanta na Drvar. Dan mladosti, čiji je glavni simbol predstavljala štafeta, bio je mnogima omiljeni praznik, a njemu su se najviše radovali pioniri i omladinci, ali i Titovi naslednici, koji danas mahom žive u Srbiji i Hrvatskoj.

Kako neki od njih navode za Objektiv, nakon smrti čuvenog pretka pre četrdeset i jednu godinu, njihov život se potpuno promenio. Napustili su ih oni kojima su za vreme Maršalove vladavine bili najbolji prijatelji, a vremenom su se i oni među sobom udaljili.

Josip Joška Broz (73), sin Titovog najstarijeg sina Žarka Broza, kaže da je retko sa kim od srodinika u dobrim odnosima. Kako objašnjava za Objektiv, sa sestrom po ocu Svetlanom, koja je inače specijalista kardiologije i interne medicine, gotovo se i ne čuje.

"Svetlana se loše ponašala prema ocu Žarku, a i sa sestrom i braćom je u imovinskom sporu. Kada je bila mlađa, imala je preku narav, jednom je čak i vadila pištolj na našeg oca invalida, koji je ostao bez ruke. Tada sam poludeo, hteo sam da je ubijem, ali deda Tito je klekao i vikao da to ne radim. Iskreno, od rođaka se čujem samo sa sestrom Zlaticom", kaže Joška.
 

Titov unuk Edvard Broz (70), sin Titovog najstarijeg sina Žarka Broza i Tereze Kujundžić, godinama ne dolazi u Srbiju jer čeka da mu zastari kazna zatvora pošto je 1992. godine izazvao saobraćajnu nesreću. On je za Objektiv naveo da ne želi da se eksponira.

Postoje informacije da je za vreme vladavine svog dede prijateljima davao svoj diplomatski pasoš kako bi mogli da putuju, što su neki iskoristili za trgovinu oružjem, pozivajući se na njega. Objektiv piše da Edvard živi skromno u stanu u Zagrebu i potpuno je izgubio kontakt sa ostalim Brozovim naslednicima koji žive u Hrvatskoj.

Tito
Izvor: EPA / FEHIM DEMIR

Aleksandra Saša Broz (52) je ćerka Titovog mlađeg sina Aleksandra Miše Broza. Ova pozorišna i televizijska režiserka pre deset godina se razvela od glumca Ranka Zidarevića, sa kojim ima ćerku Saru. Kako za Objektiv navodi, dok diše trudiće se da promoviše delo svog dede Josipa Broza Tita.

"Sa dedom sam najviše vremena provodila na Brionima, a njemu je bilo važno da mu unuka bude dobar đak. Zbog odličnog uspeha u školi, poklonio mi je papagaja Krokija", rekla je.

Njena ćerka, a Brozova praunuka Sara (27), bavi se slikarstvom. Za hrvatske medije je izjavila kako uopšte ne smatra svoju majku poznatom jer je Titova unuka i da se trudi da se u školi ne izdvaja od drugih. Andrej Broz je mlađe dete Aleksandra Miše Broza, Titovog drugog sina. Za razliku od sestre Aleksandre Saše, koja ne krije da je potomak slavnog pretka, Andrej ga retko pominje. Školovao se u Moskvi, a trenutno se bavi konsaltingom.

Aleksandar Miša Broz je veliko ime u hrvatskoj diplomatiji, u kojoj je briljirao odmah po osamostaljenju Hrvatske. Iako je bio cenjeni diplomata, Miša se sumnjičio i da je kao ambasador Hrvatske u Džakarti koristio luksuzni automobil koji mu je dala na korišćenje indonežanska vlada. Sam Franjo Tuđman je zahtevao da Broz radi na promociji priznanja Hrvatske u afričkom i azijskom delu sveta, dakle nesvrstanima, jer je bio sin Josipa Broza, koga su ti narodi voleli zbog velikog doprinosa njihovoj nezavisnosti i nesvrstanosti. Miša je nedavno proslavio 80. rođendan u krugu najbliže porodice. Sa ostalim Titovim naslednicima u Hrvatskoj i Srbiji ne održava kontakte, piše Objektiv. 

Tito
Izvor: EPA / ANDREJ CUKIC

Luka, Titov čukununuk i unuk Joške Broza, radi kao kuvar i šef kuhinje u jednom beogradskom restoranu, gde kao specijalitet pravi "Maršalovu paštetu”. Recept je nasledio, kako kaže, od svog dede Joške Broza. Njegov brat Filip, takođe Brozov čukununuk, radi kao mehaničar u jednoj radionici za popravku automobila.

Josip Broz Tito imao je pet brakova od kojih su tri bila zvanična. U svom prvom braku, sa Ruskinjom Pelagijom Belousovom (1904 - 1968) imao je četvoro dece, od kojih je prvo rođeno mrtvo 1920. godine. Ćerka Zlatica umrla je sa dve godine 1923, a sin Hinko preminuo je brzo nakon rođenja 1922. godine. Sin Žarko rođen je 1924. i on je jedini preživeo od sve dece. Broz je otišao u zatvor 1928. godine, Pelagiju je komunistička partija prebacila u Moskvu, a ostalo je nerazjašnjeno da li se od Tita razvela ili je na to bila prinuđena. 

broz je u Parizu upoznao Hertu Has, koja je skoro četvrt veka bila mlađa od njega. U maju 1941. godine dobili si sina Aleksandra - Mišu. Novopečeni roditelji su se brzo razišli. 

Tokom desanta na Drvar Josip Broz je upoznao Jovanku Budisavljević, u to vreme bolničarku. Ona je decenijama bila bila neizbežni deo svih maršalovih nastupa. S javne scene je nastala 1977. godine, a pravi uzroci nikada nisu precizno utvrđeni. 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kuća cveća: Nova postavka za Dan mladosti
Kuća cveća

Izložbe, radionice, žurke

24.05.2021. 10:28

Kuća cveća: Nova postavka za Dan mladosti

Povodom 25. maja, nekadašnje praznika – Dan mladosti, planiran je bogat i zanimljiv program u muzeju Jugoslavije u Beogradu.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
7°C
03.03.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve