Život
01.02.2018. 10:15
R.E/ luxlife.rs

TURIZAM: Čokolada i Sir-Cirih

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Cirih je ekonomsko i saobraćajno središte Švajcarske, važan je na svetskom nivou što se tiče bankarstva, pa se u samom gradu i njegovoj okolini nalaze poznate švajcarske banke, kao i međunarodne kompanije. Takođe, Cirih je veliko naučno-istraživačko i obrazovno središte. Ovaj grad važi za grad sa najboljim kvalitetom života u svetu, i za najbogatiji u Evropi.

Smešten je na obalama reka Limat, Šil i Ciriškog jezera. On se u poslednjih 100 godina iz alpskog gradića pretvorio u metropolu i turističku destinaciju. Grad je podeljen na dva dela rekom Limat, dok su Alpi 30 km udaljeni od grada.

Jedan od prvih gradova u Evropi koji je počeo da uvozi svilu, vunu i lan bio je upravo Cirih i tada je počeo da se razvija kao trgovačko središte, da bi danas postao jedan od najuspešnijih poslovnih centara u Evropi.

Stari grad Ciriha je fantastičan. Posetite najstariju crkvu u Švajcarskoj, evangelističko-reformističku crkvu Svetog Petra. Ime ove crkve se pominje po prvi put 857. godine, a građena je u kasnom romaničkom stilu.

Ukrašena je božanstvenim zlatnim orguljama, smeštenim visoko na tavanici, koje su izrađene 1974. godine u Strazburgu, a ima i najveći brojčanik na satu u Evropi.

Švajcarci kažu da je Cirih centar svetske umetnosti s obzirom na veliki broj muzeja, izložbi i koncerata. Na prvom mestu svakako je Kunsthaus, umetnička galerija smeštena u ulici Heimplatz 1. Nastala je 1787. godine, kad je Društvo umetnika Švajcarske počelo da sakuplja umetničke radove i donira ih udruženju iz kojeg se kasnije razvio Kunsthaus. Tamo se nalazi jedna od najvećih zbirki moderne umetnosti na svetu.

Kada se nađete u Cirihu nikako ne propustite da posetite Zoološki muzej, Zoološki vrt koji ima neverovatan biodiverzitet, Muzej Ritberg, Nacionalni muzej Ciriha, Muzej finansija ili pak Muzej igračaka u kom ćete se ponovo osetiti kao dete na putovanju kroz svet najstarijih lutaka ili u razgledanju parnih mašina. Na ovom mestu se svi odrasli osećaju kao deca.

Svako ko želi da napravi apsolutno savršeni selfi, traži idealno mesto u nekom gradu, a u Cirihu apsolutni favorit su obale reke Limat sa svojim slikovitim okruženjem.

Nakon razgledanja grada i duge šetnje, odmor potražite u nekom od restorana i barova koji nude odlične specijalitete. Na švajcarsku kuhinju, u kojoj je sir nezaobilazan, uticale su nemačka, francuska i italijanska kuhinja.

Cirih je kulinarska Meka. Mnogi restorani su oblikovali gastronomsko lice grada, pa nećete znati koji pre restoran da posetite. Naš predlog je da nikako ne propustite klasični Kronenhalle koji je legendarno mesto. U početku je ovaj restoran bio mesto okupljanja muzičara, glumaca, autora i umetnika, a neki od njih su plaćali umetničkim radovima, zbog čega danas gosti uživaju u enterijeru okruženi delima Pikasa, Šagala, Miroa i mnogih drugih. Ovde obavezno isprobajte “Zürcher Geschnetzeltes” (teletina u sosu) u elegantnom ambijentu. Najbolje makaronse u Cirihu ćete probati u poslastičarnici iz 1836. godine, Confiserie Sprüngli.

Najstariji originalno sačuvani pab nalazi se u srcu starog grada i zove se Oepfelchammer, a nalazi se na spisku znamenitosti koje svako ko dođe u Cirih mora obići još od 1801. godine. Ovde se služe prvoklasna vina i švajcarski specijaliteti u rustičnom ambijentu.

Ipak iz Ciriha se ne vraćajte ako niste jeli fondu. Tradicionalno, fonde je od sira mada su švajcarski šefovi kuhinja veoma maštoviti, pa danas ovde možete jesti voće sa fonduom od čokolade i mnoge druge kombinacije.

Za najbolji fondu, naša topla preporuka je da posetite rustični restoran Wirtschaft Degenried ili u Fondue Tram, restoran koji se nalazi u oldtajmer tramvaju. Ovo je jedinstveno iskustvo tokom kojeg razgledate grad iz tramvaja i uživate u ovom specijalitetu. Ako ste u potrazi za restoranom koji ima najbolju panoramu grada, onda je to definitivno Felseneg koji nudi spektakularan pogled na jezero, Alpe i grad.

Zaljubljenike u skijanje će fascinirati podatak da se na samo tridesetak kilometara od Ciriha nalazi čak 10 skijaških centara, a do najudaljenijeg se stiže za manje od 90 minuta vožnje.

Za one koji planiraju da svoj odmor provedu u gradu, sa ski vikendom u okolini, topla preporuka je da posete neki od sledećih centara; Flumserberg, Sattel-Hochstuckli, Amden, Stoos ili Atzmännig. Švajcarci za manje od sat vremena stižu do najbližih ski centara, pa u vožnji snouborda ili skijanju mogu uživati i u danima tokom radne nedelje.

U Cirihu su vam na raspolaganju mnogobrojne luksuzne opcije za smeštaj. Neki od najluksuznijih hotela su Baur au Lac, odmah kraj ciriškog jezera, hotel Dolder Grand ili Edeen au Lac, a naša najtoplija preporuka je da to svakako ukoliko ste u prilici bude spektakularan Baur au Lac. Ukoliko planirate da nekom prilikom otputujete u Cirih, onda smo vam sasvim dovoljno ispričali. Dozvolite sebi da se malo i iznenadite.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
snow
0°C
28.01.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve