Život
02.03.2018. 11:50
R:E/ zanimljivageografija.com

TURIZAM: Simbol večnog grada Koloseum

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

U večnom gradu prepunom ostataka iz njegove bogate prošlosi jedna građevina se ipak izdvaja. Impozantni Koloseum nastao u prvom veku naše ere (preciznije oko 72. godine) sibmol je veličine i prestiža koji je Rim zadržao kroz poslednja 2 milenijuma. Prvo ime građevine bilo je Amphitheatrum Flavium odnosno „Flavijev amfiteatar“ a ime je dobio po dinastiji rimskog imperatora Flavija.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Zvučno ime koje krasi građevinu verovatno je nastalo zbog kolosalne statue cara Nerona koja se nalazila tačno ispred znanja. Koloseum je izgrađen da bi se u njemu održavale borbe gladijatora, omiljena zabava tadašnje aristokratije ali i običnog stanovništva Rima. Tribine velelepnog „stadiona“ mogle su da prime preko 50000 gledalaca (po nekim izvorima i preko 65000) koji su bili najstrože podeljeni prema statusu u društvu. Najbolje mesto čuvalo se za samog cara i  njegovu svitu a ostala su raspoređivana prema hijerarhiji. Ispod površine same arene nalazile su se prostorije u kojima su gladijarori čekali svoj red za trenutak slave u surovoj borbi na život i smrt. Preko 5 vekova Koloseum je bio poprište jednog od najsurovitijih „sportova“ za koje čuvečanstvo zna.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Ono što je manje poznato je da se osim za pomenute borbe Koloseum neretko koristio i za razne druge zabavne sadržaje i spektakle onog vremena. Simulacije čuvenih bitaka bile su jedna od omiljenih zabava starih Rimljana a ništa manje posećene nisu bile ni javne egzekucije koje su se sprovodile pred prepunim tribinama najvećeg amfiteatra ikada napravljenog. Danas u Koloseumu se povremeno izvode koncerti ozbiljne muzike a umetnici kažu da takvu akustiku nisu osetili ni u jednoj modernoj koncertnoj dvorani.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Kroz istoriju građevina je pamtila slavne ali i sramne dane svoje egzistencije. Posle početne slave i sjaja veliki požar je gotovo uništio arenu početkom 3. veka a posle skoro pola veka restauracije na njemu su nastavljene surove borbe gladijatora sve do kraja 5. veka kada postaje poligon za lov na divljač. Nedugo potom unutar Koloseuma biva izgrađena mala crkva a sama arena se koristi kao groblje. Kasnije, do 12-og veka prazan prostor pod tribinama se koristi za stanovanje a neki njegovi delovi i kao prodavnice da bi kasnije deo građevine bio zauzet od strane jednog monaškog reda sve do 19-og veka. Delovi građevine bivaju odnošeni na različita gradilišta a sam Koloseum u potpunosti je istražen tek tokom vladavine Benita Musolinija. Posle mnogo pustošenja, zemljotresa, požara i krađa vraćen mu je stari sjaj i ponovo je postao simbol Rima i najlepša građevina u njemu baš kao što je to bio i pre gotovo 2000 godina kada je nastao.Posetiti Koloseum, prošetati arenom kojom su neustrašvi gladijatori vitlali svojim mačevima i osetiti duh minulih vremena večnog grada neprocenljiv je osećaj i samo još jedan u nizu razloga da posetite prelepi Rim.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
few clouds
25°C
23.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve