Život
04.05.2021. 15:23
R. E.

Ko nije plakao, pevao je

"Umro je drug Tito"

TITO
Izvor: EPA/ FEHIM DEMIR

Doživotni predsednik SFRJ i Saveza komunista Jugoslavije Josip Broz Tito umro je na današnji dan pre 41 godinu u Kliničkom centru u Ljubljani, tri dana pred svoj 88. rođendan.

Tog 4. maja, u 18:50 sati, televizijski program je prekinut, a spiker Miodrag Zdravković pročitao je za mnoge u tom trenutku najtužniju vest nakon koje se sve promenilo: "Umro je drug Tito".

Zdravkovićeve reči proširile su se vrlo brzo i do "Poljuda" gde se igrala utakmica između Hajduka i Crvene zvezde. Čitav splitski stadion, uključujući igrače i sudije, plakao je. Oni koji nisu plakali pevali su "Druže Tito, mi ti se kunemo".

Na čelu Jugoslavije bio je 35 godina, izveo je zemlju iz Sovjetskog bloka i bio jedan od lidera Pokreta nesvrstanih zemalja. Bio je počasni član svih akademija u Jugoslaviji i mnogih u inostranstvu. Odlikovan je Ordenom narodnog heroja (tri puta), Ordenom junaka socijalističkog rada, Ordenom Lenjina (SSSR) i mnogim drugim domaćim i stranim odlikovanjima.

"Istorijsko ne"

Tito je 1948. godine rekao "istorijsko ne" Josifu Visarionoviču Staljinu, vođi Sovjetskog saveza - potez koji je šokirao i Istok i Zapad.

Nepristajanje da SSSR bude vrhovni komunistički autoritet, protivljenje diktatu i kontroli Moskve, težnja ka državnom suverenitetu i privredna nezavisnost bili su samo neki od razloga razilaženja Tita i Staljina.

Tako je utaban put političkoj neutralnosti Jugoslavije, koja je 1. septembra 1961. godine ozvaničena osnivanjem Pokreta nesvrstanih u Beogradu - međunarodne organizacije zemalja koje nisu želele da se opredele za neku od suprotstavljenih strana u Hladnom ratu.

Josip Broz TIto
Izvor: EPA/ ANDREJ CUKIC

Jugosloven, Hrvat ili neko treći?

Kolale su razne priče o njegovom poreklu - neki su govorili da je Jevrej, pojedini da je Mađar, a bilo je i verzija u kojima je predstavljen kao Nemac.

Sumnju je dodatno pospešio dokument američke Nacionalne agencije za sigurnost, u kome piše da je najverovatnije bio Rus ili Poljak, zbog naglaska kojim je govorio srpskohrvatski jezik. Ipak njegov akcenat se propisuje njegovom poreklu, jer mu je majka bila Slovenka, otac Hrvat, kao i mestu rođenja - Kumrovcu, u hrvatskom Zagorju, gde se govori kajkavskim narečjem.

TITO
Izvor: EPA/ANDREJ CUKIC

Titovoj sahrani, koja je održana u Beogradu 8. maja, prisustvovali su predstavnici više od 120 zemalja, kraljevi, prinčevi i oko 700.000 ljudi.

Poštovaoci lika i dela Josipa Broza Tita tradicionalno na ovaj dan od ranih jutarnjih sati obilaze njegov grob u Kući cveća na Dedinju u Beogradu, a u najvećem broju posetioci dolaze iz zemalja nastalih posle raspada Jugoslavije.

I dok ga se jedni sećaju sa nostalgijom, drugi ne žele ni da čuju njegovo ime. 

Na šta vi prvo pomislite kada neko kaže - Tito? Pišite nam u komentarima, učestvujte u našoj anketi. 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
3°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve