Život
13.08.2020. 13:23
Tanjug

UNICEF: 800 miliona dece ne može da opere ruke u školi

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

U zajedničkom izveštaju UNICEF-a i Svetske zdravstvene organizacije (SZO) navodi se da više od 800 miliona dece u svetu nema uslove da opere ruke u školi.

U smernicama za nastavak rada škola tokom pandemije koronavirusa ističe se da je neophodno uvesti sanitarne i higijenske mere kako bi se smanjile šanse za širenje zaraze i preporučuje se školama da obezbede uslove za redovno pranje ruku, izvestio je Rojters.

Povezane vesti - PRVI ČOVEK UN: Svet se suočava s generacijskom katastrofom

U izveštaju se upozorava da u 60 odsto zemalja koje su najteže pogođene zarazom koronavirusa, škole nemaju osnovne sanitarne uslove, a u tri od četiri škole nedostaju osnovna sredstva za pranje ruku još od početka pandemije, što znači da 818 miliona dece na svetu u svojim školama nemaju osnovne uslove za pranje ruku.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Shutterstock

Od tog broja, 355 miliona mališana u Severnoj Africi i u Zapadnoj Aziji nemaju ni vodu, ni sapun.

Više od polovine dece uskraćene za osnovna higijenska sredstva žive u subsaharskoj Africi.

Iako gotovo 70 odsto škola ima pijaću vodu, 584 miliona dece u svetu nema vodu za piće u svojim školama - ovo se takođe odnosi na subsaharsku Afriku, posebno na Etiopiju, Nigeriju i DR Kongo - dok približno 350 miliona mališana nema nikakve sanitarne uslove u svojim školama, navodi se u izveštaju.

Povezane vesti - SAVE THE CHILDREN: Milioni dece širom sveta se možda neće vratiti u škole

"U fokusu državnih strategija za normalizaciju nastave u školama širom sveta mora biti bezbednost dece u vreme pandemije korona virusa. Zato su SZO i UNICEF pokrenuli globalnu akciju ''Svi na pranje ruku'', sa ciljem da se poveća nivo higijene tokom ove opake globalne zaraze", rekao je Tedros Adanom, generalni direktor SZO.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
28°C
21.05.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve