Život
10.05.2022. 22:15
Beta

Prvi u Srbiji

Uskoro se otvara dnevni boravak za decu u riziku od nasilja

Dete, nasilje
Izvor: Shutterstock

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević najavio je u utorak da će u tom gradu uskoro biti formiran dnevni boravak za decu koja su u riziku od nasilja.

"Razmatramo lokacije, kako bi uskoro Novi Sad prvi u Srbiji imao takav oblik zbrinjavanja ugroženog maloletnog stanovništva. To što smo angažovani više od drugih na ovom polju, ne znači da u Novom Sadu ima više nasilja. Naprotiv, to znači da mi ne okrećemo glavu od problema nego nastojimo da ih brzo rešavamo i što više preveniramo", rekao je Vučević na sastanku gradskog Koordinacionog tela za borbu protiv nasilja u školama i predstavnika Centra za nestalu i zlostavljanu decu.

On je kazao da je cilj da se u rad Koordinacionog tela uključe organizacije civilnog sektora i pojedinci koji imaju znanja i dobru volju.

Rukovodilac Centra za nestalu i zlostavljanu decu Igor Jurić rekao je da je namera da dobre prakse zažive i u drugim sredinama u Srbiji.

"Svi gradovi i opštine u Srbiji trebalo bi da imaju Koordinaciono telo kakvo ima Novi Sad. U proteklih mesec dana više puta sam razgovarao sa gradonačelnikom Novog Sada i sa predsednikom Vučićem koji su me uverili da će, nakon što bude formirana, Vlada Srbije problem nasilja nad decom tretirati kao vodeću temu", naveo je Jurić.
 

Nasilje je prisutno u svim školama u Srbiji i moraju se preduzimati konkretni koraci kako ono ne bi eskaliralo, zaključeno je na sastanku članova Koordinacionog tela, u čiji rad su uključeni i predstavnici Učeničkog parlamenta.

Kako je navedeno, škole mesečno šalju izveštaje o stanju bezbednosti, a u aktivnosti prevencije nasilja uključeni su nastavnici, roditelji i stručne službe škola.

Skupu su prisustvovali i predstavnici Vlasotinca, Aranđelovca i Subotice.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kako TikTok negativno utiče na decu
TikTok

Loš uticaj na razvoj

17.04.2022. 15:10

Kako TikTok negativno utiče na decu

TikTok je postao jedna od najpopularnijih društvenih platformi na svetu, a posebno je popularan među decom i tinejdžerima, koji provode sve više vremena prikovani za telefone.
Close
Vremenska prognoza
mist
7°C
08.12.2022.
Beograd

Katar 2022

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve