Život
22.05.2022. 23:15
R. E. / Healthline

Saveti

Usvojite ove životne navike i bićete srećniji

smeh, smejanje
Izvor: Shutterstock

Sreća svakome znači nešto drugo. Za nekoga je to dobro zdravlje, za nekoga uzvraćena ljubav, zadovoljavajuća materijalna situacija...

Bez obzira na vašu viziju istinske sreće, postoji nekoliko proverenih navika koje će vam pomoći da budete zadovoljniji svojim životom.

Vežbajte

Trening nije dobar samo za vaše telo. Redovno vežbanje pomaže da se oslobodite stresa, ublažava osećaj anksioznosti i pomaže kod depresije.

Nije potrebno da posvetite treningu nekoliko sati dnevno - ne spremate se za triatlon. Za početak je dovoljno da uvedete redovne šetnje ili da započnete dan desetominutnim istezanjem.

Spavajte dovoljno

Dobar san je veoma važan za zdravlje. Potrudite se da uvek ustajete i ležete u isto vreme, čak i vikendom.

Sat vremena pre nego što odete u krevet uživajte u miru i tišini, ugasite televizor i ostavite mobilni telefon. Takođe je veoma važno da izbegavajte da jedete tešku hranu u večernjim satima.

Budite zahvalni

Raspoloženje će vam se poboljšati ako svakog dana sebi nabrojite stvari zbog kojih ste zahvalni. Ne morate da se fokusirate samo na velike i očigledne stvari, već razmišljajte i o onim malim. Na primer, kolega vas je juče ponudio kafom ili vas je komšija ljubazno pozdravio u hodniku zgrade.

Svakodnevno koncentrisanje, od svega par minuta, na ono šta već imate, učiniće vas srećnijim.

Provodite vreme u prirodi

Samo 30 minuta nedeljno provedenih među zelenilom, može da pomogne kod snižavanja krvnog pritiska i ublaži simptome depresije, pokazala je jedna studija iz 2016. godine. Za još bolji efekat, vežbajte u prirodi.

Oprostite onima koji su vas povredili

Ovo je lakše reći nego uraditi, ali imajte na umu da to radite zbog sebe, a ne zbog drugih.

Kada se ljutite i fokusirate isključivo na loše stvari, štetite samo sebi. Ukoliko imate mogućnost da razgovorom razrešite odnos sa nekim ko vas je povredio, učinite to. Ako niste u situaciji da pričate sa tom osobom, zamislite da joj pišete pismo i stavite svoja osećanja na papir. To će vam pomoći da se rasteretite.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Da li znate razliku između samoće i usamljenosti?
samoća 23. 2. 2022.

"Granica je jasna"

24.02.2022. 19:05

Da li znate razliku između samoće i usamljenosti?

Tjui-vi Nguen, docent kvantitativne psihologije na Univerzitetu u Durhamu, objasnila je granicu između samoće i usamljenost.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
29°C
26.06.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve