Život
04.10.2021. 17:05
Tanjug

Studija pokazala

Vakcine manje uspešne kod osoba sa slabim imunitetom

vakcine
Izvor: EPA / NARONG SANGNAK

Antikovid vakcine su manje efikasne kod osoba sa oslabljenim imunim sistemom, pokazale su tri manje italijanske studije, a istraživači kažu da je tim ljudima potrebno dati buster doze.

Studija je pokazala da prosečno 30 odsto imunokompromitivanih osoba ne razviju imunitet na koronavirus posle vakcinacije, preneo je Rojters.

Preostalih 70 odsto imaju odgovor na vakcinu, posebno nakon druge doze, ali u manjoj meri u odnosu na zdravlje ljube, saopštila je bolnica Bambino Gesu iz Rima, koja je vodila studije.

Studije su rađene na grupama od 21 pacijenta sa primarnom imunodeficijencijom, 34 dece i mladim ljudima kojima je potrebna transplantacija srca i pluća, kao i na 45 mlađih osoba kojima je urađena transplantacija jetre i bubrega.

Rezultati pokazuju da je potrebno da se poveća nivo zaštite zdravstveno najranjivijih osoba sa buster dozama, dodala je bolnica.

"Rezultati naših studija pokazuju da je od suštinske važnosti da zaštitimo najranjivije kategorije tako što ćemo im dati buster dozu vakcine, podsešavati dozu kako bi im pojačali imuni odgovor na virus i održali ga neko vreme", rekao je profesor Paolo palma, šef imunološkog i vakcinacionog odeljenja u bolnici Bambino Gesu.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Fajzer traži odobrenje vakcine za decu uzrasta od pet do 11 godina
Fajzer

Ispitivanje sprovedeno

28.09.2021. 18:45

Fajzer traži odobrenje vakcine za decu uzrasta od pet do 11 godina

Farmaceutske kompanije Fajzer i Bionteh podnele su američkoj Agenciji za hranu i lekove preliminarne rezultate ispitivanja upotrebe njihove vakcine protiv koronevirusa za decu uzrasta od pet do 11 godina.
Close
Vremenska prognoza
light rain
3°C
05.12.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve