Život
01.02.2021. 15:36
R. E. / Index. hr

Veliki broj onih koji su preboleli Covid-19 ima neurološke probleme

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Svaka osma osoba koja je prebolela Covid-19 šest meseci nakon pozitivnog testa prvi put u životu ima dijagnostifikovanu neku neurološku ili psihijatrijsku bolest poput demencije, pokazalo je istraživanje koje su sproveli istraživači sa Oksforda.

Pacijenti koji su hospitalizovani posebno su osetljivi na psihijatrijske komplikacije, iako je i kod onih koji nisu završili u bolnici zabilježen povećan rizik od pojave depresije ili fizičkih problema poput moždanog udara, prenosi Index. hr.

Ova studija je dodatan dokaz da zaraza Covid-19 može da rezultira kratkoročnim ili dugoročnim kognitivnim i mentalnim zdravstvenim problemima.

Povećan rizik od mentalnih oboljenja

Stručnjaci su analizirali zdravstvene kartone 236.379 pacijenata iz SAD-a koji su preboleli zarazu koronavirusom.

Otkrili su da je u periodu od šest meseci kod 33.6 odsto njih dijagnostifikovano neko neurološko ili psihološko oboljenje, s time da je 13 odsto takvu dijagnozu tada dobilo prvi put u životu, piše Business Insider.

Pacijenti koji su bili hospitalizovani, a posebno oni koji su doživeli encefalopatiju (opšti naziv za poremećaje i oštećenje funkcija velikog mozga) bili su posebno izloženi riziku od mentalnih bolesti.

Povezane vesti - ISTRAŽIVANJE: Covid-19 bi vremenom mogao da postane blaga bolest poput prehlade

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/Rammn de la Rocha

Kod onih koji su preboljeli koronu češće su dijagnostifikovana stanja poput moždanog udara, krvarenja u mozgu, demencije i psihičkog poremećaja, nego kod onih koji su imali grip ili infekciju respiratornog trakta.

Naučnici su naveli kako je studija podložna nekim ograničenjima mada su oni tokom analize podataka uzimali u obzir faktore  kao što su starosna dob, pol, rasa...

Naime, još uvek nije dokazana uzročno-posledična veza, a elektronski medicinski kartoni mogu imati neke greške. Primera radi, ponekad se u bazu podataka dijagnoza zaraze Covid-19 unela neko vreme nakon pozitivnog nalaza, a u evidenciji često nedostaje opis socioekonomskog faktora.

Respiratorni virus koji uzrokuje oštećenja na mozgu?

"Rizik za dijagnoze poput moždanog udara ili intrakranijalnog krvarenja obično se dramatično smanjuje unutar perioda od šest meseci. Ali za nekoliko neuroloških i psihijatrijskih dijagnoza ne znamo kada rizik prestaje", rekao je lekar Max Taquet s odeljenja za psihijatriju na Univerzitetu Oksford.

Povezane vesti - ISTRAŽIVANJE: Imunitet na Covid-19 traje najmanje 5 meseci

Naučnici još uvek proučavaju zašto virus Covid-19 može da prouzrokuje tako različite i dugotrajne neurološke posledice. Istraživanja su pokazala kako koronavirus može izazvati široki spektar kognitivnih i neuroloških problema; uključujući bolove u glavi i mišićima, zbunjenost, vrtoglavicu, moždane udare, kao i oticanje mozga.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/MASSIMO PERCOSSI

Oni koji su preboleli infekciju Covid-19 izvestili su i o zastrašujućim halucinacijama, problemu s koordinacijom i otežanom pamćenju.

Stručnjaci stoga pokušavaju shvatiti zašto virus za koji se do sada smatralo da pripada u kategoriju respiratornih oboljenja može uzrokovati takve poremećaje u mozgu. Jasno je da infekcija covidom-19 može uzrokovati probleme u živčanom sustavu ako, na primjer, utjecaj virusa na pluća i srce oteža protok dovoljne količine kisika u mozak. No postoje dokazi koji upućuju na to da virus Covida-19 može direktno doći do mozga, nakon čega reakcija našeg imunološkog sustava može izazvati upalu koja oštećuje mozak i živce.

Neki se stručnjaci boje da bi neki koji su preboleli koronavirus mogli da imaju trajna oštećenja na mozgu.

"Mene brine to što sada imamo na milione ljudi koji su preboleli Covid-19. A ako ih za godinu dana imamo 10 miliona, a neki od njih završe s kognitivnim problemima, onda će to uticati na njihovu radnu sposobnost i sposobnost obavljanja svakodnevnih aktivnosti", rekao je za Reuters Adrian Owen, sa Univerziteta Western u Kanadi.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light rain
16°C
03.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve