Život
15.08.2022. 23:15
R.E.

Dobra vest

Veliko otkriće u vezi sa odvajanjem zlata iz elektronskog otpada

elektronski otpad
Izvor: Shutterstock

Studija koju su nedavno sproveli kineski istraživači i njihove britanske kolege, otkrila je da redukovani grafen oksid može sa velikom efikasnošću izdvojiti zlato iz elektronskog otpada.

Kao dobar provodnik električne energije, zlato se široko koristi u elektronskim proizvodima, tako da je vađenje zlatnih resursa iz elektronskog otpada od velikog značaja. Međutim, ostaje izazov kako da se postigne visok kapacitet ekstrakcije i precizno izdvajanje ako je zlato samo u tragovima pomešano sa drugim elementima metala.

Grupa naučnika sa Univerziteta Tsinghua, Šenžen instituta za naprednu tehnologiju pri Kineskoj akademiji nauka, Instituta za istraživanje metala u okviru Akademije i Univerziteta u Mančesteru otkrila je da materijal redukovanog grafen oksida ima visoku sposobnost izvlačenja zlata u tragovima iz elektronskog otpada.

Prema toj studiji, objavljenoj u časopisu "Nejčer" (Nature Communications), ovaj grafenski materijal može precizno izvući zlato iz elektronskog otpada bez drugih koegzistirajućih elemenata metala i bez upotrebe dodatne energije i materijala.

Istraživači su takođe razvili metodu adsorpcije zlata zasnovanu na grafenskim filmovima, koja je pogodna za proizvodnju velikog obima i može efikasno i kontinuirano izvući resurse zlata iz elektronskog otpada.

Taj metod koristi komercijalni grafen oksid kao jeftinu sirovinu, pružajući novo rešenje za održivi razvoj resursa zlata i reciklažu elektronskog otpada, navodi se u studiji čije delove prenosi Sinhua.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Loše vesti za gejming industriju
gejming, igrice

"Robloks“

14.08.2022. 18:40

Loše vesti za gejming industriju

Akcije kompanije "Robloks“, koja se bavi proizvodnjom i plasiranjem kompjuterskih igrica, pale su nakon što je kompanija prijavila veće gubitke od očekivanih u drugom kvartalu ove godine. Pored toga, izjavili su da je broj narudžbina smanjen za 4 odsto u odnosu na prethodnu godinu.
Close
Vremenska prognoza
few clouds
19°C
02.10.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve