Život
30.03.2024. 01:05
Beta/Ap

OpenAI

Veštačka inteligencija može i da klonira ljudski glas, ALI...

Veštačka inteligencija, Chat GPT
Izvor: Shutterstock / DIA TV

Kompanija OpenAI, tvorac ChatGPT-a, ulazi u posao sa AI glasovnom asistencijom i demonstrirala je novu tehnologiju koja može klonirati ljudski glas, ali je dodala da je još neće pustiti u javni opticaj - iz bezbednosnih razloga.

Kompanija za veštačku inteligenciju predstavila je svoju novu tehnologiju Vois endžin, nešto više od nedelju dana pošto je podnela prijavu za dobijanje žiga za njen naziv.

OpenAI tvrdi da veštačka inteligencija u sklopu ove tehnologije može da rekonstruiše nečiji glas za samo 15 sekundi snimanja te osobe kako priča.

Prema rečima kompanije, planira se testiranje sa ljudima, "ali se u ovom trenutku ne planira njeno puštanje u javni opticaj" - zbog opasnosti od zloupotreba.

OpenAI kaže da planira da ga pregleda sa ranim testerima, "ali ne uveliko pušta ovu tehnologiju u ovom trenutku" zbog opasnosti od zloupotrebe.

"Shvatamo da generisanje govora koji liči na ljudski nosi sa sobom ozbiljne rizike, koji su nam naročito na pameti u izbornoj godini", navodi se u saopštenju kompanije iz San Franciska.
 

U američkoj saveznoj državi Nju Hempšajer, vlasti istražuju slučaj automatizovanih poziva upućivanih hiljadama glasača u kojima im se obraćao lažni glas predsednika SAD Džozefa Bajdena - generisan uz pomoć veštačke inteligencije.

Brojne startap kompanije već prodaju tehnologiju za kloniranje glasa, od kojih su neke dostupne javnosti ili odabranim poslovnim korisnicima, kao što su studiji u industriji zabave.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
few clouds
15°C
23.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve